Nieuws Actueel

SBM Offshore koploper in AEX

Van onze redactie 12 november 2014

,,Het is prettig dat er nu duidelijkheid is rond SBM en het schikkingsbedrag valt binnen de voorziening die het bedrijf had genomen. Hoewel SBM geen zwaargewicht is in de AEX, doet de Amsterdamse beurs het iets beter dan de andere beurzen", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 414,47 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 614,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,3 tot 0,6 procent.

19 procent

In de AEX steeg SBM Offshore ruim 19 procent in beurswaarde. De schikking die de maritiem dienstverlener heeft gesloten in verband met het betalen van steekpenningen in drie landen, is volgens analisten van Rabobank ,,zeer positief nieuws''. Het bedrijf betaalt 240 miljoen dollar, maar wordt niet vervolgd in de Verenigde Staten.

Bouwbedrijf Ballast Nedam, dat in de afgelopen dagen een opvallende opmars kende, viel ditmaal op door een flinke koersdaling van 8,5 procent.Technisch installatiebedrijf Batenburg Techniek klom ruim 4 procent na een positief nettoresultaat in het derde kwartaal.

Telefónica

In Madrid steeg Telefónica 0,5 procent na meevallende cijfers van het Spaanse telecomconcern. Het Duitse energieconcern E.ON won in Frankfurt 0,4 procent, dankzij beter dan verwachte resultaten.

De markt verwerkte daarnaast een miljardenschikking van 5 grootbanken met internationale toezichthouders over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De Zwitserse bank UBS, die het meest moet betalen, won in Zürich 0,4 procent. Barclays, die nog geen boete kreeg, daalde in Londen 1,6 procent. Het onderzoek naar de Britse bank is nog niet afgerond.

De euro was 1,2451 dollar waard, tegen 1,2450 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 77,35 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs tot 81,34 dollar per vat.