Nieuws Actueel

SBM Offshore uitblinker op lagere beurs

Van onze redactie 28 september 2015

Image 5282469

,,Beleggers blijven een beetje risicomijdend ondanks het herstel van afgelopen vrijdag. Men wordt toch wat nerveus van die flinke koersschommelingen. Ook is het afwachten wat voor een impact het uitstootschandaal rond Volkswagen op de Duitse economie heeft", aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 koerste aan het einde van de ochtend 1,5 procent lager op 416,43 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 617,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,8 procent. Volkswagen zakte op de Duitse beurs ruim 6 procent.

SBM Offshore

In de MidKap steeg SBM Offshore 15 procent in beurswaarde. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie dingt mee naar twee orders voor varende productie- en opslagplatformen (fpso's) van Petrobras. SBM was een tijd uitgesloten van meedingen vanwege zijn vermeende rol in het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bedrijf.

Galapagos (min 10,8 procent) zakte verder weg. Het biotechnologiebedrijf kelderde vrijdag al bijna 19 procent, nadat de Amerikaanse farmaceut AbbVie had laten weten geen licentie te nemen op het reumamiddel van Galapagos.

SABMiller

In Londen bereikte de koers van grondstofbedrijf Glencore (min 15,6 procent) een nieuw dieptepunt, na een negatief rapport van Investec. Ook de andere mijnbouwers als Anglo American (min 5 procent) en BHP Billiton (min 3,4 procent) stonden onder druk.

SABMiller won 3,6 procent. 's Werelds grootste bierbrouwer AB InBev (plus 0,6 procent) brengt mogelijk maandag zijn overnamebod uit op het moederbedrijf van Grolsch. Vodafone verloor 4 procent. De Britse telecomreus is niet langer in gesprek met Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, over een mogelijke uitwisseling van bedrijfsactiviteiten.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,1195 dollar. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent in prijs tot 45,28 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper en kostte 48,07 dollar.

ANP Archiefbeeld