Nieuws Actueel

SBM uitblinker op negatief Damrak

Van onze redactie 12 november 2014

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent lager op 412,10 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 610,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,5 tot 1,6 procent.

In de AEX steeg SBM Offshore 17,5 procent in beurswaarde. De schikking die de maritiem dienstverlener heeft gesloten in verband met het betalen van steekpenningen in drie landen is volgens analisten van Rabobank ,,zeer positief nieuws''. Het bedrijf betaalt 240 miljoen dollar, maar wordt niet vervolgd in de Verenigde Staten.

Ballast Nedam

Bouwbedrijf Ballast Nedam, dat in de afgelopen dagen een opvallende opmars kende, viel ditmaal op door een flinke koersdaling van 10,2 procent. Technisch installatiebedrijf Batenburg Techniek klom 2,2 procent na een positief nettoresultaat in het derde kwartaal.

In Madrid steeg Telefónica 0,1 procent na meevallende cijfers van het Spaanse telecomconcern. Het Duitse energieconcern E.ON daalde in Frankfurt 2,5 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten.

UBS

De markt verwerkte daarnaast een miljardenschikking van vijf grootbanken met internationale toezichthouders over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De Zwitserse bank UBS, die het meest moet betalen, ging in Zürich 0,1 procent omlaag. Barclays, die nog geen boete kreeg, daalde in Londen 2,1 procent. Het onderzoek naar de Britse bank is nog niet afgerond.

De euro was 1,2460 dollar waard, tegen 1,2450 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 77,12 dollar. Brentolie zakte 0,9 procent in prijs tot 80,39 dollar per vat.