Nieuws Actueel

Schade door brand bij Fish World Borne loopt in de tonnen: ‘We hebben helemaal niets meer’

Van onze redactie 29 juli 2015

Hansspies

Gelaten kijkt Hans Spies naar de restanten van Fish World, zijn winkel aan de Industriestraat in Borne die zondagavond uitbrandde. Buiten staan nog een paar bassins met koi, goudvissen en pijlstaartroggen. „Dat zijn de enige vissen die we hebben kunnen redden. Er is zó veel verloren gegaan. En of de vissen die nog leven het redden, is ook maar de vraag.”

BrandZondagavond rond 22.30 uur brak midden in het pand de brand uit. Drie tankautospuiten en ruim dertig brandweermannen waren nodig om het vuur te blussen. Om de hulpdiensten de ruimte te geven, werden de Industriestraat en de aangrenzende Oonksweg afgezet. Kort na middernacht gaf de brandweer het sein brand meester, waarna een onderzoek naar de oorzaak werd gestart.

KortsluitingFrank Spies was zondagavond in het pand aan het werk en zag de brand ontstaan. „Hij was achter in de zaak een led-lamp aan het solderen, waarna de soldeerbout even later waarschijnlijk kortsluiting kreeg”, zegt Hans Spies. Verf- en spuitbussen in de buurt zorgden vermoedelijk voor harde knallen in het pand. Frank Spies wist zichzelf op tijd in veiligheid te brengen.

Grote schadeMaandagochtend waren alle onderzoeken afgerond en gaf de brandweer het gebouw vrij. Direct daarna maakte Spies met een expert van zijn verzekeraar de schade op. Die loopt volgens Hans Spies in de tonnen.

Hoewel de buitenkant van het pand redelijk intact lijkt, is het nog maar de vraag of het pand kan blijven staan. De schade is binnen zo groot dat de kans bestaat dat het gebouw tegen de vlakte moet.

DoorstartHoewel de brand nog maar net gedoofd is, hebben vader en zoon Spies al plannen voor een snelle doorstart. Komend weekeinde hopen de beide heren te heropenen. De eigenaren van Fish World hebben de mogelijkheid om uit te wijken naar een pand aan de Ambachtsstraat. Daar kunnen dan snel weer schoonmaak- en voedingsmiddelen voor de aquaria en vissen verkocht worden. „Dan kunnen onze klanten met zoutwatervissen hun aquaria in ieder geval schoonhouden. Voor er weer vissen en koralen te koop zijn, zijn we wel een paar weken verder”, zegt Hans Spies.

Alle plannen ten spijt hebben de ondernemers de snelle doorstart niet in eigen hand. De verzekeraar zal eerst een voorschot moeten uitkeren. „Want we hebben nu helemaal niets meer”, zegt Hans Spies.

Foto: Toma Tudor