Nieuws Actueel

Schade jaarwisseling zeker 13 miljoen euro

Van onze redactie 5 januari 2015

Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

Het uiteindelijke schadebedrag van deze jaarwisseling zal nog fors oplopen omdat medische kosten en schades voor bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. De schadelast van alleen al de branden in Uden en Alkmaar zal naar verwachting die van particulieren overstijgen.

Droge jaarwisseling Dit jaar mocht op 31 december voor het eerst pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken en waren er in meer dan 35 gemeenten 1 of meer vuurwerkvrije zones. Dat desondanks de schade hoger uitvalt, komt volgens het Verbond doordat het in tegenstelling tot vorig jaar een droge jaarwisseling was.

De schatting is gebaseerd op de eerste gegevens van verzekeraars, waar verzekerden sinds oudejaarsdag digitaal en via callcentra claims indienen. De schadeclaims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto’s en daken en/of gevels. Vaak was er zwaar (illegaal vuurwerk) in het spel.

Wensballonnen Verzekeraars signaleren dat zogenoemde wensballonnen, die neerstorten zodra het papier vlam vat, in toenemende mate voor schade zorgen aan daken en schuren.