Nieuws Actueel

Schatzoeken in Nieuwvliet

Paula Koster | Foto: Ronald den Dekker 4 december 2015

Speciaalzaak Ferini Nieuwvliet

Ze zijn er nog, buiten de gebaande paden van de grote ketens: échte speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun bedrijf. Zoals Rini Fenijn en Heleen de Bliek van vintagewinkel Ferini in Nieuwvliet, die in de PZC over hun winkel vertellen.

Aan het eind van een rit door het Zeeuws-Vlaamse herfstlandschap wachten Rini Fenijn en zijn vrouw Heleen de Bliek ons op in hun vintagewinkel, Ferini Nieuwvliet. Honderden tweedehandsboeken en evenzovele nieuwe en gebruikte hebbedingen vullen het pand van plafond tot grond. Dan duiken we de naastgelegen loods in. De grot van Ali Baba is er een kleine jongen bij. Meubels, sieraden, antieke deuren, blikken speelgoed, camera's en toverlantaarns, in onbruik geraakte gereedschappen, een loodzwaar orthopedisch korset van leer en metaal, serviezen, tuinornamenten, elektrische treintjes, kandelaars, een antieke fiets, enorme klossen met draad, lampen: het aanbod is grenzeloos.

Op het lijf geschrevenIn de keuken van hun bijna volledig met vintagespullen ingerichte dijkhuisje vertellen Rini en Heleen over hun leven en werk. Rini: "Mijn ouders richtten de winkel in de jaren 1950 op en 23 jaar geleden namen wij het over. Wat wij hier doen is ons op het lijf geschreven. Pa was een vrijbuiter, wars van conventies. Ik heb een aardje naar mijn vaartje; van een degelijke baan bij een baas zou ik totaal verpieteren. Heleen staat er net zo in."

De ene tak van Ferini - een samentrekking van Fenijn en Rini - omvat de vintagewinkel, waarin vooral Heleen de scepter zwaait. Uiteraard is de geldelijke opbrengst belangrijk, vertelt ze. Maar de immateriële oogst betekent minstens zo veel voor haar. "Ik heb de mooiste ontmoetingen met klanten, met wie ik om de een of andere reden vaak in een mum van tijd onder de oppervlakte ga. Rini heeft dat ook, blijkbaar trekken we het aan. Je wilt niet weten wat er op het bankje voor de winkel al is gedeeld."

Weg ermeeVoor de inkoop gaan Heleen en Rini graag op pad in Nederland, België, Luxemburg en Engeland.

Het liefst kopen ze stukken met een verhaal. Ooit hadden ze een webshop, maar die hebben ze weer opgedoekt. Rini: "Het voelde niet goed, onpersoonlijk. En al dat mailen en die logistiek. Weg ermee!"

TheaterDe tweede tak van Ferini bestrijkt de theaterwereld van Rini. Hij verzorgt kindervoorstellingen en heeft diverse levende-standbeeld-acts in zijn portefeuille. Ook exposeert hij met installaties. Kortgeleden verzorgde hij een middag voor Syrische vluchtelingen in de sporthal van Cadzand. "Met de kinderen heb ik liedjes gezongen en tekeningen gemaakt. Tegen iedereen die onzekerheid jegens deze mensen voelt, zou ik willen zeggen: zoek ze op, kijk ze in de ogen en formuleer dan pas je mening." Sowieso zijn Rini en Heleen geen types die wegkijken en weglopen. Rini: "Als er nog geen sloot is waar je in kan lopen, graaf er dan zelf een." Hij overhandigt hun visitekaartje met daarop een racefiets. "Einstein zei het al: als je fietst, vooral blijven trappen, anders val je om."