Nieuws Actueel

'Scheiden nationaliteiten geen oplossing vechtpartijen azc'

Van onze redactie 29 november 2014

Het kan leiden tot segregatie en zelfs 'gettovorming'. Dat stellen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk.

"Zelfs staatssecretaris Teeven suggereert die scheiding in de media, maar het is al 20 jaar geen beleid. In plaats van mogelijke getto's te creëren, is het van belang dat mensen binnen de opvang zich snel aan de Nederlandse omgangsvormen aanpassen", aldus COA-woordvoerder Jan-Willem Anholts.

Slecht signaal Ook VluchtelingenWerk is tegen het 'clusteren' van nationaliteiten. "In Nederland wordt iedereen hetzelfde behandeld. Van mensen die asiel aanvragen, verwachten wij dat zij zich ook zo gedragen. Het zou geen goed signaal zijn als we asielzoekers in de opvang apart zouden zetten."

De afgelopen weken hebben op verschillende asielzoekerscentra vechtpartijen plaatsgevonden waarbij nationaliteit een rol leek te spelen. Zo ging in Overloon een groep Somaliërs met Syrische bewoners op de vuist. Het COA stelt dat de afkomst geen rol speelde, maar dat het ging om 'intermenselijke conflicten'. Asielzoekers uit het centrum zeggen echter dat de nationaliteit wel degelijk een rol speelde.

Somalië Ook in de Vluchtgarage in Amsterdam, een gekraakt pand waar uitgeprocedeerde asielzoekers zichzelf onderdak hebben verschaft, speelt afkomst een rol bij ruzies tussen de voornamelijk Somalische bewoners. "De clanstrijd vanuit Somalië is in Nederland niet zomaar voorbij", stelt een betrokken advocaat.

De asielstroom naar Nederland is de afgelopen maanden sterk gestegen. Volgens staatssecretaris Teeven zal dat in 2015 zo blijven.

Vandaag in de weekendbijlage van de regionale dagbladen: Zand in de asielmachine.