Nieuws Actueel

Schenkingen missen hun doel

Van onze redactie 13 december 2014

De verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is erg populair, maar geeft maar een beperkte impuls aan de woningmarkt. Dat concludeert de Rabobank in een onderzoek naar de effecten van de verruimde regels. De vrijstelling wordt vooral gebruikt om het betalen van erf- en schenkingsbelasting in de toekomst te voorkomen.

Tot en met het einde van dit jaar mogen burgers tot 100.000 euro belastingvrij schenken, mits de ontvanger dat bedrag aanwendt voor het eigen huis. Het was de bedoeling dat het geld terecht zou komen bij mensen die anders geen huis konden kopen, of bij mensen met een restschuld. Zo moest de woningmarkt een zetje krijgen.

De Rabobank constateert echter dat mensen die het geschonken geld gebruiken voor de aankoop van een huis, in veel gevallen ook wel een huis hadden gekocht zonder die schenking. In heel 2014 zijn netto 1.200 tot 3.000 woningen extra verkocht vanwege de aangepaste schenkingsregeling, becijfert de bank. Dat is slechts 2 procent van het totaal aantal woningverkopen.