Nieuws Actueel

Schepen bunkeren meer brandstof in Rotterdam

Van onze redactie 21 januari 2015

Het zogenoemde bunkervolume steeg van 10,4 naar 10,6 miljoen ton. De toename komt geheel voor rekening van marine gasolie en diesel. De verkoop hiervan steeg van 500.000 naar bijna 700.000 ton. De verkoop van stookolie stabiliseerde, na jaren van daling, op 9,8 miljoen ton. Er werd daarnaast ook 100.000 ton smeerolie verkocht.

Dat er meer gasolie en diesel in schepen werd gepompt, schrijft het Havenbedrijf toe aan striktere zwaveleisen voor de zeevaart op de Noordzee, Oostzee en langs de kusten van de Verenigde Staten. De nieuwe regelgeving in kustwateren leidt er naar verwachting toe dat stookolie als brandstof voor schepen in de toekomst helemaal vervangen zal worden door gasolie en diesel.

Prijsverschil afgenomen Marine gasolie is duurder dan stookolie, maar door de flink gedaalde prijs van ruwe olie is het prijsverschil afgenomen.

Eerder deze week meldde het Havenbedrijf al dat de goederenoverslag in Rotterdam vorig jaar met 1% is toegenomen. Vooral op het gebied van containeroverslag werden goede zaken gedaan.