Nieuws Actueel

Schietende agent vaker veroordeeld

Van onze redactie 19 januari 2015

"Rechters trekken nu een grens", zegt Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Volgens Timmer schieten Nederlandse agenten steeds minder vaak uit noodweer. "Ze mogen hun wapen al trekken als een verdachte mogelijk vuurwapengevaarlijk is of wordt verdacht van een ernstig geweldsmisdrijf. De korpsleiding stimuleert daadkrachtig optreden."

In de periode 1978-2012 kregen 10 agenten straf opgelegd door een rechter voor onrechtmatig schieten. "Dat nu in 2 jaar tijd al 5 agenten zijn veroordeeld, laat zien dat sprake is van een kentering", zegt Timmer.

Slachtoffers Ook het aantal slachtoffers door Nederlandse politiekogels neemt de laatste jaren toe. In 2014 raakte een recordaantal van 33 mensen gewond: fors meer dan het jaarlijkse gemiddelde van 16 gewonden. In de rest van Europa vallen relatief minder slachtoffers door politiekogels.

Volgens Jaap Timmer krijgen agenten te weinig training. "Een agent moet 32 uur per jaar oefenen met het dienstwapen. De helft van die tijd gaat op aan verplichte toetsing. De overige 16 trainingsuren worden soms overgeslagen, omdat de werkdruk bij de politie hoog is." Dat is gevaarlijk, benadrukt Timmer. "Agenten die niet goed zijn getraind, maken sneller fouten."

Mogelijk wordt de schiettraining aangepast, laat de Nationale Politie in een reactie aan deze krant weten. De korpsleiding heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar alle schietincidenten in de jaren 2013 en 2014.