Nieuws Actueel

'Schikking BNP Paribas erg dichtbij'

Rik Nizet 23 juni 2014

BNP Paribas is dichtbij een schikking van 8 tot 9 miljard dollar met de Amerikaanse autoriteiten. Dat berichtte The Wall Street Journal (WSJ) maandag. De Franse bank leek eerder nog af te stevenen op een boete van ruim 10 miljard dollar (7,3 miljard euro), voor het vermeende schenden van sancties tegen landen als Iran en Soedan.

Volgens bronnen rond het onderzoek hebben de betrokken partijen recentelijk overeenstemming bereikt over de contouren van een schikking. De Franse bank zou onder meer schuld moeten bekennen aan het schenden van de Amerikaanse sancties. Ook zou het vermogen van Paribas om transacties uit te voeren in dollars mogelijk tijdelijk aan banden worden gelegd.

IndivudenOp aandringen van de Amerikaanse autoriteiten zouden bovendien 30 medewerkers van de bank het veld moeten ruimen. Het merendeel van die personen zou al zijn vertrokken. De Amerikanen zouden het belangrijk vinden dat ook individuen worden bestraft.

De hoogte van de boete die Paribas moet betalen, is onderwerp van veel discussie. De Amerikaanse onderzoekers vinden volgens de WSJ dat de bank een relatief lichte straf krijgt. Onder Amerikaanse wetgeving had de boete kunnen oplopen tot zo'n 60 miljard dollar. De Franse regering vond een mogelijke boete van 10 miljard dollar juist veel te hoog.