Nieuws Actueel

Schiphol investeert in extra pier en terminal

Lotte Grimberg 12 augustus 2014

Schiphol trekt minstens een half miljard euro uit voor een nieuwe pier en terminal. Dat liet een woordvoerder van de luchthaven dinsdag weten

Het gaat om een pier aan de zuidkant van de luchthaven. Omdat die wat verder van het centrale havengebouw komt te liggen, komen er ook aparte terminalfaciliteiten bij. Het is de bedoeling dat in 2016 met de bouw wordt begonnen en dat het geheel in 2018 in gebruik kan worden genomen.

JasjeDe investering is nodig omdat Schiphol naar eigen zeggen "uit haar jasje'' groeit. In het komende decennium groeit het aantal reizigers naar verwachting van 52,5 miljoen tot ongeveer 65 miljoen. De luchthaven telt nu 7 pieren en één grote 'all-in-one' terminal. Dat is het havengebouw waar de winkeltjes zitten en onder meer het in- en uitchecken plaatsvindt.

MasterplanDe nieuwbouw is onderdeel van de uitvoering van het grote 'Masterplan' waarmee Schiphol vorig jaar begon. Eerder werd bekend dat dit plan op termijn veel nieuwe banen moet opleveren. Schiphol hoopt hierdoor ,,een kwalitatief hoogwaardige luchthaven te blijven voor de reiziger en de luchtvaartmaatschappijen.''

Op 11 september organiseert Schiphol een marktconsultatie voor de nieuwe pier en terminal. De luchthaven heeft leveranciers en partners uitgenodigd om mee te denken over de realisatie en aanbesteding van het uitbreidingsproject.