Nieuws Actueel

'Schiphol moet kwaliteit op topniveau houden'

Bram de Vrind 19 februari 2015

Schiphol heeft vorig jaar geprofiteerd van het groeiend aantal passagiers. Daardoor namen de havengelden, die goed zijn voor meer dan de helft van de omzet, met een kleine 6 procent toe tot 864 miljoen euro. De totale opbrengsten stegen met ruim 8 procent tot 1,47 miljard euro. Dat meldde het luchthavenbedrijf donderdag.

Onder de streep hield Schiphol 272 miljoen euro over, een vijfde meer dan in 2013. "Dit is een gezond resultaat", aldus topman Jos Nijhuis. Het stelt het luchthavenbedrijf in staat te blijven investeren. Het is gezien de groeiende concurrentie van luchthavens in bijvoorbeeld het Midden-Oosten, nodig de kwaliteit en capaciteit op topniveau te houden, aldus Nijhuis.

TariefverlagingAan de andere kant staat Schiphol gezien de lastige tijden die veel luchtvaartmaatschappijen doormaken onder druk om de prijzen binnen de perken te houden. Op vergelijkbare basis zijn de kosten afgelopen jaar met 0,7 procent verlaagd, terwijl het aantal reizigers toenam. Dat biedt ruimte voor de eerder aangekondigde verlaging van de tarieven met circa 7 procent per 1 april.

PassagiersgroeiSchiphol verwerkte in 2014 circa 55 miljoen passagiers, 4,6 procent meer dan het voorgaande jaar. De hoeveelheid vracht nam met 6,7 procent toe tot 1,6 miljoen ton. Voor 2015 voorziet het luchthavenbedrijf een passagiersgroei van 2 procent. Door de verlaging van de havengelden zal de nettowinst naar verwachting lager uitvallen dan vorig jaar.