Nieuws Actueel

Schiphol verkoopt belang taxfreewinkels

Caroline Spilt 26 maart 2015

Schiphol shoppen 335

De taxfreewinkels op Schiphol voor drank, tabak en chocolade komen deels in Duitse handen. Het luchthavenbedrijf brengt ze onder in een samenwerkingsverband met Gebr. Heinemann, een bedrijf dat al winkels achter de douane runt op verscheidene andere luchthavens waaronder die van Frankfurt.

Heinemann neemt een belang van 60 procent in de gezamenlijke onderneming, de overige 40 procent blijft in handen van Schiphol, meldden de twee bedrijven donderdag. Financiële details werden daarbij niet vermeld. De verkoop levert Schiphol een boekwinst op die in de resultaten over de eerste jaarhelft zal worden verwerkt.

SchaalvoordelenDe zes betreffende winkels brachten afgelopen jaar zo'n 85 miljoen euro aan omzet in het laatje. Heinemann is met in totaal 230 taxfreewinkels en een jaaromzet van 2,4 miljard euro stukken groter. De samenwerking zal volgens een woordvoerster van Schiphol dan ook behoorlijke schaalvoordelen met zich meebrengen, zoals een grotere inkoopkracht.

KennisBovendien zal het winkelbedrijf naar verwachting profiteren van de kennis die de nieuwe partner heeft op het gebied van winkels die speciaal zijn ingericht voor reizigers. Daardoor kan het ook in de toekomst blijven inspelen op 'de veranderende wensen en behoeften van reizigers', aldus Schiphol.