Nieuws Actueel

Schiphol weert Qatar Airways

Bram de Vrind 26 mei 2015

Qatar Airways wil graag meer gaan vliegen op Schiphol, maar de luchtvaartmaatschappij uit de Perzische Golf wordt tegengewerkt door de Nederlandse overheid die weigert extra landingsrechten te verstrekken.

De Arabieren worden door concurrerende airlines in de Verenigde Staten beschuldigd van oneerlijke concurrentie, omdat ze miljarden aan oliegeld zouden ontvangen uit de staatskas van het steenrijke Qatar. Ook Emirates en Etihad krijgen dit soort verwijten. Nederland wil eerst meer duidelijkheid hierover en daarom wordt de golfmaatschappijen voorlopig geen nieuwe landingsrechten verleend.

Code share-vluchtenTopman Akbar Al Baker van Qatar Airways spreekt alle beschuldigingen tegen en stelt dat hij zelfs open staat voor een samenwerking met de KLM, bijvoorbeeld door middel van zogenoemde ‘code share’-vluchten. Hij was dinsdag in Nederland om de start van de nieuwe passagiersdienst tussen Amsterdam en de Qatarese hoofdstad Doha in te luiden. Al Baker wil de frequentie snel uitbreiden.

Meer dan genoeg vraagDe snelgroeiende maatschappij mag vanaf 16 juni zes keer per week heen en weer pendelen. Dat moet volgens de topman ten minste zeven keer worden, en als het kan nog meer. "Er is meer dan genoeg vraag", constateert Al Baker. Hij rekent erop dat er komende jaren veel extra passagiers uit China en India komen die over de hele wereld vervoerd moeten worden.

Twee- of driemaal per dagQatar Airways onderhoudt al sinds 2003 een vrachtverbinding met Nederland. Dit is een dagelijkse vlucht. Al Baker zou de dienst graag uitbreiden tot twee- of driemaal per dag. Hij ziet kansen omdat de vrachtcapaciteit van KLM en Martinair juist wordt afgebouwd.

Elders in EuropaMocht Qatar Airways geen extra landingsrechten krijgen in Nederland, kan Al Baker overigens makkelijk elders in Europa extra toestellen inzetten. De luchtvaartmaatschappij vliegt op meer dan dertig andere Europese bestemmingen.

WK voetbal 2022Maar Al Baker gaat ervan uit dat de Nederlandse overheid uiteindelijk toch akkoord zal gaan. Bij de presentatie die hij dinsdag hield over alle luxe in zijn vliegtuigen, wees de topman ook op de economische belangen van Nederland in Qatar. Komende jaren komen nog voor miljarden aan opdrachten beschikbaar vanwege het WK voetbal dat in 2022 in het golfstaatje wordt gehouden, benadrukte hij.