Aangeboden door Schipper Accountants BV

Branded Content Actueel

Schipper Groep: 'Begin op tijd met overdracht van familiebedrijf'

Bedrijfsopvolging is een emotioneel proces waarbij ook spanningen komen kijken. ,,Het is daarom belangrijk om alle partijen goed te laten coachen en begeleiden", vertelt Edwin van Belle, Familiebedrijvenspecialist van Schipper Groep in Rotterdam.

RACHEL VAN WESTEN 22 mei 2018

Schipper edwin van belle rotterdam groep

Er wordt weleens gezegd: ondernemer word je niet, dat ben je. De meeste ondernemers die dit lezen, zullen instemmend knikken, want ondernemen is het mooiste wat er is, maar tegelijkertijd ook het keihard werken.

Met vallen en opstaan wordt er iets moois opgebouwd. Uw bedrijf is uw trots. Misschien noemt u het zelfs weleens 'mijn kindje'. Maar wie gaat dit levenswerk straks overnemen?

Lees ook: Opvolgingsplan belangrijk voor continuïteit bedrijf

Voor veel ondernemers is het een stil gekoesterde wens om het bedrijf over te dragen aan zoon of dochter. Maar is dit wel zo vanzelfsprekend? Een dergelijke overdracht heeft heel wat voeten in de aarde. Kinderen willen hun ouders niet teleurstellen en andersom blijven veel verwachtingen onuitgesproken. De overdracht van een familiebedrijf is een emotionele kwestie waarbij spanningen op de loer liggen. Er komt meer bij kijken dan alleen de fiscale en technische aspecten.

Op tijd beginnen

,,Het is belangrijk om alle partijen goed te laten coachen en begeleiden bij een dergelijke bedrijfsovername", weet Edwin van Belle, Familiebedrijvenspecialist van Schipper Groep in Rotterdam. ,,Daarbij is het in de eerste plaats van belang om tijdig te beginnen en goed te beseffen dat het niet alleen om cijfers gaat. Fiscale optimalisering is niet het enige uitgangspunt, want juist gevoel en emotie spelen een grote rol. Heeft de opvolger de capaciteiten in huis om het bedrijf te leiden en de juiste beslissingen te nemen? Hoe wordt er omgegaan met de medewerkers in het traject van bedrijfsopvolging? En blijft de huidige eigenaar nog een rol spelen in de onderneming of wil hij of zij de regie volledig uit handen geven?"

Lees ook: Tool helpt ondernemers met vastleggen afspraken

Emotioneel deel

Schipper Groep heeft een team van specialisten voor familiebedrijven dat zich volledig richt op de overdracht of overname van ondernemingen. In de gesprekken met de ondernemer, de potentiële opvolger en andere betrokkenen komen niet alleen de fiscale aspecten, maar ook het emotionele deel van de overname uitgebreid aan bod, zodat er samen met alle partijen naar een duidelijk omschreven plan toegewerkt wordt.

Dankzij deze aanpak kunnen conflicten in de toekomst worden voorkomen, zodat de ouders rustig kunnen genieten van hun oude dag en de opvolger een mooie toekomst tegemoet gaat.

Infographic: Zeven valkuilen bij bedrijfsoverdracht

Een bedrijfsoverdracht binnen een familiebedrijf is doorgaans geen eenvoudige kwestie. Veel familiebedrijven worstelen met beslissingen die zij moeten nemen voor de opvolging door de volgende generatie. Wie neemt het stokje van u over? In alle gevallen zal u de continuïteit en zelfstandigheid van uw bedrijf willen waarborgen. De Schipper Groep vertelt u in deze infographic de zeven valkuilen die u moet vermijden.