Nieuws Actueel

Schippers: Veel beelden uit de zorg kloppen niet

Van onze redactie 15 november 2014

De premies stijgen weer. De zorg wordt duurder en de burger betaalt. "Begin deze eeuw had u gelijk: toen stegen de zorgkosten met 10 procent! Dus mensen moesten steeds meer premie betalen, terwijl hun inkomen veel minder toenam. Dat hebben we enorm weten te dempen. Volgend jaar geven we waarschijnlijk net zoveel uit als dit jaar. Dat is historisch in de zorg."

Waarom is dat niet het overheersende beeld? "In de zorg leven heel veel beelden die niet kloppen. De verwachte premie voor 2015 is ongeveer even hoog als die in 2012. En dat terwijl de vraag enorm is gestegen. De babyboomgeneratie wordt ouder. In plaats van dat we dood gaan aan een ernstige ziekte, blijven we gelukkig langer leven, maar wel met dure medicijnen en behandelingen."

Het eigen risico gaat ook weer met 15 euro omhoog. Zieken betalen de rekening. "Het verschil tussen iemand die gezond is en iemand met een nare ziekte die een ton per jaar kost, is volgend jaar maximaal 375 euro. En dan heb je toegang tot de beste zorg in de wereld. Er zijn landen waar je je huis moet verkopen als je de pech hebt om ziek te worden. In België betaal je van de meeste zorgkosten 25 procent zelf. Ik kan ook zeggen: ik haal bijvoorbeeld de operatie van een gebroken been uit het basispakket. Dat doe ik dus niet. Je moet oppassen de ene maatregel niet te vervangen door een andere die nog veel vervelender is."

Waarom benadrukt u steeds dat we de afgelopen jaren 3 miljard euro per jaar meer aan ouderenzorg uitgaven dan er aan premies binnenkomt? Mist u het besef bij burgers? "Laatst ontmoette ik iemand die heel dure zorg nodig had en die vroeg of hij ook zijn vervoerskosten kon declareren. Zorg lijkt als gratis water uit de kraan. Totdat de premie moet worden voldaan, en dan is de schrik groot. Terwijl veel mensen niet eens beseffen dat een modaal gezin ruim 8.000 euro per jaar aan zorgkosten betaalt, grotendeels via het loonstrookje."

Door het eigen risico gaan mensen niet naar de specialist, halen medicijnen niet af, doen ze geen soa-test. U wilt er maar niet aan dat zorgmijding bestaat. "Het eigen risico zorgt dat mensen nadenken voordat ze zorg vragen, maar de keerzijde is dat het mensen kan tegenhouden om naar de dokter te gaan. Uit studies tot nu toe blijkt dat de meeste mensen om andere redenen het advies van de huisarts niet opvolgen: ze hebben geen tijd om naar een specialist te gaan, zien het nut er niet van in of willen geen medicijnen slikken. Maar we zoeken dat nu wel verder uit."