Nieuws Actueel

Schoenverkoop loopt weer

Jeroen Jansen 10 februari 2014

Detailhandelsconcern Macintosh heeft in 2013 zowel de omzet als de winst zien dalen. Maar in de laatste drie maanden van het jaar was er wel wat verbetering in de verder "zeer moeilijke retailmarkt'' zichtbaar, zo maakte de eigenaar van ketens als Dolcis, Manfield en Kwantum maandag bekend.

De omzet over heel 2013 daalde met 8 procent tot 822,1 miljoen euro. Daarbij was de daling in de tak Fashion, waar onder meer ook Scapino en het Britse Jones Bootmaker onder vallen, met 8,7 procent sterker dan in de tak Living. In het vierde kwartaal vlakte de daling af en bedroeg in totaal 3,1 procent. De bedrijfsresultaat is wel lager dan in 2012, maar volgens het bedrijf wel "duidelijk positief''.

Behalve van het aanhoudend lage consumentenvertrouwen had de onderneming ook last van "uitzonderlijke'' weersomstandigheden in zowel het voor- als het najaar. Zo viel de omzet van Living, die de winkels van Kwantum behelst, lager uit omdat door het koude voorjaar er minder tuinmeubelen werden verkocht. Ook bij Kwantum zag Macintosh in de laatste maanden van 2013 weer wat lichtpuntjes.

Voor zijn schoenenwinkels boekte Macintosh naar eigen zeggen vooruitgang bij het uitrollen van de internetverkopen, maar die kunnen de achteruitgang in 'gewone' verkopen nog niet compenseren. In oktober en november zag het concern wel wat meer klanten in zijn winkels, terwijl de omzet in december juist weer lager uitkwam.