Nieuws Actueel

Schokkende beelden: Gruwelijke waarheid achter McNuggets

Bram de Vrind 28 augustus 2015

Mc nuggets mc donalds video beelden kippen schokkend 335

McDonald's is ernstig in verlegenheid gebracht door gruwelijke beelden die zijn geschoten bij een boerderij die kippen levert voor Chicken McNuggets. In de video is te zien hoe kippen herhaaldelijk met een priem worden gestoken en op brute wijze de nek omgedraaid.

Lees ook:Verborgen ingrediënten McDonald's

McDonalds's en toeleverancier Tyson Foods hebben als reactie per ommegaande de samenwerking opgezegd met de desbetreffende boerderij in de Amerikaanse staat Tenessee, meldt persbureau Associated Press. De beelden werden geschoten door dierenrechtenorganisatie Mercy for Animals. De groep zegt dat het meer dan veertig video's met dergelijke misstanden heeft opgenomen.

PriemOp de beelden is te zien hoe kippen met stokken met een priem worden gestoken en in een emmer gestopt. Een boer stapt met zijn voet op de kop van een kip om vervolgens de nek van het spartelende beest te breken.

Vieze stallenMercy For Animals maakt verder melding van vieze en overvolle stallen en ziektes en ernstige vergroeiingen bij de kippen.

OnderzoekTyson Foods meldt in een verklaring dat het een onderzoek is begonnen naar de misstanden. McDonald's liet weten dat het achter de beslissing van Tyson staat om de uitkomsten van het onderzoek af te wachten en het contract direct op te zeggen.

Niet representatiefTyson stelt in haar verklaring dat beelden niet representatief zijn voor de behandeling van kippen bij de duizenden toeleveranciers van McDonald's. Directeur Matt Rice van Mercy for Animals zegt echter dat onderzoekers keer op keer met 'gruwelijke en schokkende beelden' terugkomen als ze boerderijen bezoeken. "Helaas is dergelijk dierenmisbruik wijdverbreid in de bio-industrie."