Nieuws Actueel

'Schokkende' ontslaggolf bij Ziggo

Caroline Spilt 1 april 2015

Upc ziggo 335

De samensmelting van Ziggo en UPC kost de komende drie jaar 450 vaste arbeidsplaatsen. Bovendien worden 'enkele honderden' tijdelijke en externe contracten niet verlengd. Dat maakte Ziggo dinsdag bekend.

Ziggo werd vorig jaar overgenomen door Liberty Global, dat ook al UPC onder zijn hoede had. De twee kabelexploitanten worden samengevoegd onder de merknaam Ziggo. Al langer werd gevreesd dat daardoor een flink aantal arbeidsplaatsen op de tocht zou komen te staan.

EfficiënterDoor de fusie kan volgens Ziggo op een aantal plaatsen beter en efficiënter samengewerkt worden. Dat geldt met name voor afdelingen die zich bezighouden met productontwikkeling, innovatie en infrastructuur en voor het management. De medewerkers die hun baan verliezen, kunnen volgens het bedrijf rekenen op een goed sociaal plan. Daarbij ligt de nadruk op begeleiding naar ander werk.

Kantoren sluitenDe kantoren in Heerhugowaard, Rijswijk en Nijmegen worden gesloten. Ziggo brengt de taken die daar worden uitgevoerd onder op andere plekken. Het hoofdkantoor blijft in Utrecht. Ziggo benadrukt dat de kwaliteit van de dienstverlening niet mag lijden onder de reorganisatie.

Vakbond geschoktCNV noemt de omvang van de ontslaggolf bij Ziggo 'schokkend'. Volgens de vakbond moet meer dan een op de tien werknemers het bedrijf verlaten. "We vreesden al dat de overname van Ziggo banen zou kosten. Als je twee dochters samenvoegt krijg je veel dubbelingen'', zei bestuurder Albert Spieseke. "Nu zetten we alles op alles om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen.''

Over ZiggoSinds de fusie heeft Ziggo een vrijwel landelijk dekkend kabelnetwerk. Het bedrijf levert televisiediensten aan 4,3 miljoen klanten, internet aan 3,1 miljoen huishoudens en vaste telefonie aan 2,6 miljoen abonnees. Daarnaast hebben zo'n 130.000 mensen een mobiel abonnement bij Ziggo.