Nieuws Actueel

Scholen kiezen massaal voor vertrouwde citotoets

Van onze redactie 31 januari 2015

De eindtoets, die mede bepaalt naar welk schoolniveau kinderen doorstromen, is dit jaar voor het eerst verplicht: íedere scholier moet er daarom aan geloven. Tot vrijdag hadden scholen de tijd hun keuze aan te geven. Die mocht ook vallen op de eindtoets van IEP of Route8.

Hand vol scholen stapt over Slechts een handjevol scholen waagde die stap. Bureau ICE, maker van de IEP toets, meldt dat bijna 240 basisscholen zijn overgestapt naar die toets. A-Vision, dat verantwoordelijk is voor de Route8-toets, heeft het over 'ruim 100'. Duizenden scholen houden het nog steeds bij de centrale eindtoets (citotoets in de volksmond) van het College van Toetsen en Examens.

Judith Rood van Boom Test Uitgevers snapt niet waarom er niet meer scholen hebben gekozen voor iets anders dan de cito. Zij lobbyde jarenlang voor marktwerking en onderwijsvrijheid bij de eindtoets. "De citotoets is niet verplicht, maar veel scholen denken dat, omdat het College van Toetsen en Examens het logo van de overheid draagt."