Nieuws Actueel

Scholen kwetsbaar voor digitale aanval door leerlingen

Van onze redactie 3 april 2015

Image 4839009

Het gevolg: lessen die niet kunnen doorgaan, toetsen die moeten worden uitgesteld, opdrachten die niet kunnen worden gemaakt. Als een school pech heeft, grijpt een scholier zijn kans om cijfers in het systeem te veranderen.

Kwetsbaar Examensecretarissen en schooldirecteuren werden donderdag door Hoffmann Bedrijfsrecherche bijgepraat over examenfraude en digitale aanvallen. Dat bijvoorbeeld de opslag van eindexamens kwetsbaar is, leerden scholen na de Ibn Ghaldoen-affaire. Toen stalen enkele scholieren de centrale eindexamens om er hun voordeel mee te doen. Maar dat scholieren ook via de digitale weg kunnen inbreken, is voor veel scholen nieuw.

Naïviteit "De naïviteit in het onderwijs is hemeltergend", vindt Toine van Schinkel van de raad van bestuur van de Christelijke Onderwijs Groep. 1 van zijn scholen, het ROC A12 in Velp, werd vorig jaar 10 weken lang geplaagd door storingen van het netwerk, nadat een scholier voor de lol een DDoS-aanval had ingezet. Eerst werd nog gedacht dat de storing kwam door net geïnstalleerde hardware.

"Je wordt creatief. Leraren hebben de boeken afgestoft, zodat lessen uiteindelijk toch konden doorgaan”, vertelt Van Schinkel. De schade? "Meer dan 500.000 euro”, wil hij alleen kwijt.