Nieuws Actueel

Scholen vrezen spieken via telefoon en slimme horloges

Van onze redactie 2 april 2015

Image 4836848

Ze fotograferen proefwerken en zetten die snel in een Whatsapp-groep. Zo weten anderen die dezelfde toets het volgende uur moeten maken, precies wat ze kunnen verwachten. Of ze gebruiken de gsm om snel het antwoord op te zoeken op internet, of vragen het zo aan de buitenwereld. Anderen spreken complete teksten in op hun iPod om die stiekem af te luisteren tijdens het tentamen.

Telefoon inleveren Scholen worstelen met zulke nieuwe vormen van spieken. "Voor Latijn of Grieks tik je 4 woorden in een zoekmachine en je vindt de complete vertalingen", illustreert conrector Bertie Moons van het Stedelijk Gymnasium in Breda. Daar moeten leerlingen bij elk proefwerk hun telefoon inleveren. Maar ook dáár hebben scholieren een antwoord op: ze nemen een 2e, oude telefoon mee en leggen die in de doos.

"De surveillance is natuurlijk heel streng, maar we kunnen leerlingen niet fouilleren. Nu gaat het nog om telefoons, maar straks misschien om smartwatches", signaleert Moons. Smartwatches zien eruit als horloges maar hebben ook verbinding met internet.

Toets De Waerdenborch in Holten heeft een hele zaal ingericht met 150 computers. "Daar kunnen dus meerdere klassen tegelijk een toets maken. Dan heeft dus niemand meer een uur later nog dezelfde toets, dus heeft het ook geen zin meer een foto te maken en te verspreiden", zegt directeur Jeroen de Ruiter.

Trendwatcher Farid Tabarki, die in het Platform Onderwijs 2032 meedenkt over de toekomst, ziet nauwelijks kwaad in spieken. "Doen we dat niet elke dag, als we iets opzoeken op onze telefoon? Moeten we leerlingen eigenlijk niet leren 'spieken': leren welke informatie juist is?"