Nieuws Actueel

Scholen worstelen met anonieme pestapps

Van onze redactie 25 november 2014

Meiden worden er uitgescholden voor hoer, er wordt geroddeld over wie er heeft gehuild en er worden (naakt)foto's verspreid.

De pesterijen via de telefoonapplicaties lopen soms zo uit de hand dat kinderen in de fysieke wereld met elkaar op de vuist gaan. Dat gebeurde bijna op het ds. Piersoncollege in Den Bosch. Scholen in Tilburg hebben ouders per brief gewaarschuwd voor pestapps zoals Yik Yak, Secret en Whisper. Veel scholen worstelen met de opkomst van deze apps, waar de dader niet te achterhalen is.

Experimenteren "Kinderen denken 'ik ben toch anoniem, wie kan mij wat maken?' Jongeren experimenteren en daar hebben ze online veel mogelijkheden voor", verklaart Marjolijn Bonthuis van Meldknop.nl waar jongeren terecht kunnen als ze gepest worden.

In Nederland was kort voor de zomervakantie vooral de app Gossup populair. Scholen in Haarlem probeerden Apple zover te krijgen om de roddelapp uit de Applewinkel te verwijderen. "Die app was een hype die nu is afgezwakt", zegt Bianca van Os van het Pestweb. Van Yik Yak heeft ze nog niet gehoord. "Wij houden zelf Gossup en Secret in de gaten en daar gebeurt nu weinig. Maar er kan zo weer iets opkomen."