Nieuws Actueel

Scholen zijn zwakke schakel in beveiliging eindexamens

Van onze redactie 9 april 2015

Image 4847150

Hoewel er wel protocollen bestaan hoe middelbare scholen de opslag van eindexamens het beste kunnen beveiligen, is er niemand die de naleving daarvan controleert.

Geen standaardcontrole De Onderwijsinspectie heeft eind vorig schooljaar 111 scholen tijdens het reguliere schoolbezoek gevraagd naar de procedures rondom de geheimhouding en geconcludeerd dat die 'voldoende gewaarborgd' was. Deze controle is echter geen onderdeel van het standaardtoezicht.

In 2013 ging het maar op 1 school mis, maar 17.000 leerlingen in het hele land konden het eindexamen Frans pas een dag later maken. Vakanties en andere plannen moesten worden uitgesteld of geannuleerd. De hele operatie kostte de overheid miljoenen.

Nieuwe sealbag Dit jaar worden de eindexamens in een nieuw soort sealbag geleverd. In tegenstelling tot de oude verpakking is het nu wel te zien als zo'n sealbag al eerder is opengemaakt. Ook de tijd dat examens op scholen liggen is verkort: van 14 naar 4 dagen. De VO-raad, koepelorganisatie van middelbare scholen, zegt er echter geen voorstander van te zijn om bepaalde beveiliging te verplichten.

"De beste wijze voor de omgang met en opslag van de examens verschilt per school", aldus een woordvoerder van de organisatie. "Op sommige scholen is het gezien het grote aantal examens niet mogelijk deze in een kluis op te bergen. Dan dient een afgesloten ruimte in de school als kluis."