Nieuws Actueel

School heeft hulp nodig bij injecties aan diabetesleerling

Van onze redactie 11 december 2014

Ouders moeten zich vaak in allerlei bochten wringen om zoon- of dochterlief met suikerziekte op een basisschool te krijgen. Ze moeten binnen 10 minuten op school zijn of nagenoeg altijd mee met schooluitjes. Het kost ze soms zoveel tijd dat ze minder gaan werken of stoppen.

Scholen willen best leerlingen met diabetes opvangen en helpen, maar ze hebben daar hulp bij nodig, bijvoorbeeld van een wijkverpleegkundige, stelt voorzitter Wim Kuiper van de christelijke scholenorganisatie Verus naar aanleiding van een enquête onder eigen leden. Driekwart van de 261 ondervraagde scholen vindt het een goed idee om scholen te verplichten leerlingen met diabetes aan te nemen. Twee moties van die strekking werden afgelopen zomer aangenomen door de Tweede Kamer. Donderdag wordt de uitvoering daarvan besproken.

Positieve houding "Er wordt altijd gedaan alsof de scholen niet willen, maar ik zie een positieve grondhouding", reageert Kuiper op de uitkomsten van de peiling. "Je kan het scholen opleggen, maar dan moeten ze wel voldoende steun en informatie krijgen. Glucose meten, insuline spuiten, dat let wel nauw. Als een leraar zich vergist, wat zijn dan de gevolgen?"

Leraren zijn in feite illegaal bezig als zij injecties geven, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Het valt onder medische handelingen die voorbehouden zijn aan medisch personeel.

Onderwijs voor ieder kind Er is in de peiling van Verus een aantal scholen dat weigert diabetesleerlingen zorg te bieden. Zij vinden dat geen taak voor het onderwijs. "Ik hoop dat ze hier anders tegenaan gaan kijken. We willen toch passend onderwijs voor ieder kind", stelt Kuiper.