Nieuws Actueel

Seniorenflat moet brandveiliger

Van onze redactie 8 april 2015

Image 4845601

Wat de recente, soms fatale branden gemeen hebben, is een snelle verspreiding van rook door het complex, waardoor bewoners moesten vluchten. Dat is voor ouderen lastig of zelfs fysiek onmogelijk. "We hebben niet de illusie dat branden te voorkomen zijn", zegt Hagen. Wat volgens hem wel haalbaar is, is het nemen van brandwerende maatregelen die ervoor zorgen dat het vuur zich beperkt tot één ruimte, zodat bewoners van andere appartementen in een complex bij een brand niet hoeven te vluchten of te worden geëvacueerd. Dit zou de overheid kunnen afdwingen door de brandveiligheidseisen af te stemmen op het type bewoners.

Brand Wijchen De brand in het seniorencomplex in Wijchen, in de nacht van eerste op tweede paasdag, staat niet op zich. Zo woedde er in de eerste maanden van dit jaar ook brand in seniorencomplexen in onder meer Nijmegen, Ridderkerk en aanleunwoningen bij een zorginstelling in Rhenen. Hagen: "We houden het niet bij, maar dit is de 6e brand waarvan ik weet heb. Het zijn er waarschijnlijk meer."

Bij de brand in Wijchen zijn drie bewoners en de 19-jarige man die een bewoner redde, naar het ziekenhuis gebracht. 17 bewoners werden geëvacueerd. Er vielen geen doden, zoals bij de branden in Nijmegen en Rhenen.