Nieuws Actueel

Sepp Blatter baas af

Bram de Vrind 9 oktober 2015

Blatter fifa geschorst schorsing 335

Sepp Blatter wast zijn handen in onschuld. Er was volgens de FIFA-voorzitter niks mis met een betaling van 1,8 miljoen euro aan concullega UEFA-voorzitter Michel Platini. Blatter gaat in beroep tegen zijn schorsing door de ethische commissie.

De preses heeft na overleg met zijn advocaten donderdag beroep aangetekend, zei zijn advocaat Richard Cullen vrijdag. Een commissie onder leiding van Larry Mussenden, de voorzitter van de voetbalbond van Bermuda, moet zich daarover buigen.

StadionverbodDe ethische commissie van de wereldvoetbalbond heeft Blatter en de Europese voetbalbaas Michel Platini donderdag voor negentig dagen geschorst. Beiden mogen zo lang hun functies niet uitoefenen. Ze mogen ook geen voetbalstations meer bezoeken. De schorsing kan met nog eens maximaal 45 dagen worden verlengd. Platini heeft eerder al gezegd in beroep te gaan.

OmkooppraktijkenDe 79-jarige Blatter staat sinds 1998 aan het hoofd van de wereldvoetbalbond. Hij werd deze zomer aanvankelijk herkozen op het congres in Zürich, maar zag af van een nieuwe termijn door alle commotie over corruptie en omkooppraktijken binnen zijn bond. Inmiddels loopt tegen de Zwitser een strafrechtelijk onderzoek. Hij zou in 2011 de steun van Platini hebben gekocht om als voorzitter van de FIFA herkozen te kunnen worden en tv-rechten voor een veel te laag bedrag hebben verkocht aan medebestuursleden.

Bruusk en oneerlijkBlatter zou volgens een bericht in de New York Times aanvoeren dat hij 'bruusk en oneerlijk' is behandeld en een hoorzitting eisen van de ethische commissie om zijn onschuld te bepleiten. De Zwitserse preses zei donderdag dat de schorsing berust op een misverstand. Justitie in Zwitserland zou volgens hem een onderzoek hebben geopend, maar nog niemand hebben aangeklaagd.

DienstenUEFA-voorzitter Michel Platini zegt dat de betaling van 1,8 miljoen euro door FIFA-baas Sepp Blatter te maken heeft met werkzaamheden die hij voor de wereldvoetbalbond heeft verricht. De omstreden betaling is in 2011 gedaan voor diensten die Platini tussen 1999 en 2002 zou hebben geleverd, meldt de NOS.