Nieuws Actueel

Sepp Blatter, godfather van corrupt systeem

Rik Nizet 29 mei 2015

Sepp blatter godfather corrupt systeem fifa corruptie voetbalbond groot

Sepp Blatter heeft vrijdag in zijn openingswoord van het 65e congres van de FIFA een beroep gedaan op de teamgeest van de 209 aangesloten bonden. "Laten we de problemen samen aanpakken", stelde de Zwitser.

Lees ook:FIFA-sponsors vrezen reputatieschadeHet congres van de wereldvoetbalbond telt veel agendapunten. Hoogtepunt zijn de verkiezingen voor het voorzitterschap, waarvoor Blatter en zijn enige overgebleven uitdager Prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië nog in de race zijn. Die zijn als punt zeventien op de agenda gezet en beginnen naar verwachting pas vrijdagmiddag.

Enorme stormBlatter was lang torenhoog favoriet voor een vijfde termijn. Het onderzoek van de FBI en Zwitserse justitie heeft het imago van de wereldvoetbalbond echter verder beschadigd. "Dat heeft een enorme storm veroorzaakt", doelde Blatter op de arrestatie van zeven FIFA-officials, onder wie vicevoorzitters Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo. "Al begrijpt u misschien dat ik het geen toeval vind, dat dit twee dagen voor dit congres gebeurt. Dat neemt niet weg dat we de zaken moeten aanpakken."

Verantwoordelijkheid dragen"FIFA strijdt tegen corruptie, tegen wedstrijdvervalsing, racisme en discriminatie'', vervolgde Blatter. "Maar het gebeurt nog steeds. De mensen die woensdag gearresteerd zijn, dat zijn individuen. En voetbal is een teamsport, zoals u weet. Natuurlijk draag ik verantwoordelijkheid als voorzitter. Maar laten we die met 209 bonden dragen.''

'Juiste man'De 79-jarige Sepp is de juiste man voor het voorzitterschap van de FIFA en hij moet herkozen worden. Dat zegt sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, de baas van het Aziatische olympische comité en onlangs door de Aziatische voetbalbond (AFC) gekozen tot lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. "Er is een leider met heel veel ervaring nodig en iemand die zich heel betrokken heeft getoond bij de AFC en dat is Blatter", aldus Al-Sabbah.

'Te gehaast'De sjeik uit Koeweit gaf daarmee aan dat de Aziatische bonden vrijdag bij de verkiezing op het congres van de FIFA in Zürich zullen stemmen op Blatter en niet op zijn uitdager, de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein. "Prins Ali is een goede man, ik heb veel met hem gewerkt. Zijn toekomst ziet er goed uit, maar ik denk dat hij iets te gehaast heeft gehandeld. Hij had eerst het vertrouwen moeten winnen van Azië.''

TwijfelsDe elf voetbalbonden van het continent Oceanië staan niet meer vierkant achter Sepp Blatter. Het corruptieschandaal heeft twijfel gezaaid binnen de federatie, zei het hoofd van de Nieuw-Zeelandse bond. Nieuw-Zeeland stemt vrijdag bij de verkiezing op het congres in Zürich sowieso niet op Blatter, maar op zijn uitdager prins Ali Bin Al-Hussein.

"Gezien de ontwikkelingen in de laatste 48 uur gelooft Nieuw-Zeeland dat een radicale verandering nodig is om het geschonden imago van het voetbal op te poetsen'', aldus voorzitter Mark Aspden van de Nieuw-Zeelandse bond. Oceanië schaarde zich in een eerder stadium unaniem achter Blatter, maar het is volgens de bond van Nieuw-Zeeland nu 'ieder voor zich' in de stemming.