Nieuws Actueel

Sepp Blatter opgestapt: Unieke kans op hervormingen

Rik Nizet 2 juni 2015

De internationale spelersvakbond FIFPro juicht het vertrek van voorzitter Sepp Blatter bij de FIFA toe. De FIFPro spreekt in een verklaring van "een unieke kans'' om de leiding van de voetbalwereld "fundamenteel'' te hervormen. De spelersvakbond, gevestigd in Hoofddorp, wil een leidende rol spelen in die structurele veranderingen.

Lees ook:Godfather Blatter ruimt veldBlatter blijft in zadelGodfather van corrupt systeemSponsors vrezen reputatieschadeVolgens de FIFPro moeten de profvoetballers vanuit de hele wereld direct betrokken worden bij de hervormingen. "Anders zal het niet lukken'', aldus de organisatie van de Nederlandse secretaris-generaal Theo van Seggelen. De FIFPro is klaar met het bezoedelde imago van de FIFA en eist een 'zuivere' leiding van het mondiale voetbal.'Heel mooi nieuws'Michael van Praag noemde het vertrek dinsdag heel mooi nieuws. De preses van de KNVB weet nog niet of hij zich ook verkiesbaar stelt bij de nieuwe verkiezing. "Aankomend weekeinde ga ik eerst naar de bestuursvergadering van de UEFA in Berlijn. Daar zal ik praten met andere betrokkenen. Dan ga ik me beraden over mijn plannen", zei Van Praag tegen De Telegraaf. Van Praag stelde zich eerder kandidaat voor het voorzitterschap, maar trok zich vlak voor de verkiezing terug om de Jordaanse uitdager Ali bin Al-Hussein te steunen. Maar die redde het niet tegen Blatter. "Ik wilde verandering voor de FIFA. Misschien is dit een hele grote stap in de goede richting'', twitterde Van Praag. "Laten we het waarmaken, voetbal voor iedereen.''

KNVBBert van Oostveen is ook blij met het aftreden van de Zwitser. "Na de teleurstelling van vrijdag, is dit goed nieuws voor het voetbal", liet de directeur van de KNVB op Twitter weten. De KNVB is altijd fel tegenstander geweest van de herverkiezing van Blatter.

Nieuw omkoopschandaalDe FIFA werd vorige week, twee dagen voor de verkiezing, in verlegenheid gebracht door een nieuw omkoopschandaal. Op last van de Amerikaanse justitie werden zeven kopstukken van de mondiale bond opgepakt in Zürich, op verdenking van omkoping en corruptie. De geruchtenstroom draaide sindsdien op volle toeren, ook na de herverkiezing van Blatter die zijn Jordaanse uitdager Ali bin Al-Hussein met groot verschil versloeg (133-73).

ValckeJérôme Valcke, als secretaris-generaal van de FIFA de rechterhand van Blatter, werd dinsdag door The New York Times beschuldigd van het uitbetalen van 10 miljoen dollar aan smeergeld aan Jack Warner. Die voormalige vicevoorzitter van de FIFA uit Trinidad en Tobago is een van de voornaamste verdachten in het omkoopschandaal. De wereldvoetbalbond pleitte in een eerste reactie Valcke vrij van elke betrokkenheid bij de verdachte transactie. Enkele uren later kondigde Blatter echter zijn vertrek aan. De Zwitser laat, mogelijk uit angst voor nieuwe onthullingen, nieuwe verkiezingen uitschrijven die tussen december en maart 2016 worden gehouden.