Nieuws Actueel

Serviceflat raakt weer in trek

Van onze redactie 24 maart 2015

Image 4821996

Dit blijkt uit een onderzoek dat dinsdag naar buiten wordt gebracht door ActiZ, de koepel voor zorgorganisaties.

Moderner Momenteel zijn serviceflats uit de jaren '60 en '70 voor veel erfgenamen een blok aan het been. Ze zijn lastig te verkopen door de hoge servicekosten. In een moderner jasje maakt de flat volgens ActiZ wel weer volop kans: 19% van de ouderen ziet er een goed alternatief in voor het verzorgingshuis.

In de serviceflat kunnen ze op zichzelf wonen, maar toch beschut. De opzet moet dan wel veranderen, met meer huur- in plaats van koopflats en behalve een gezamenlijke klussendienst, ook zorg-inkoop voor iedereen.

Verhuizing Uit het onderzoek blijkt dat 57% van de 50-plussers een verhuizing in de toekomst overweegt. Bijna 1 op de 10 75-plussers is aan het informeren. Het gros wil kleiner en goedkoper wonen. De meesten zoeken een huis met 500 tot 750 euro aan woonlasten. Een woning met 3 kamers van 80 tot 110 vierkante meter is het ideaal. Ze mikken vooral op verhuizing naar een aanleunwoning (21%) of seniorenwoning (29%). Volgens woordvoerster Bernadet Naber van ActiZ is dat omdat ze die kennen.

Nieuwe woonvormen, zoals initiatieven waarbij vrienden samen iets bouwen, zijn tamelijk onbekend, leert het onderzoek. Zo weet slechts 14% van de 50-plussers wat een kangoeroewoning is: een aanbouw bij het huis van een familielid. Slechts 18% weet wat een (tijdelijke) mantelzorgwoning is. Even groot is de groep die bekend is met hofjes waar ouderen bij elkaar wonen en samen diensten en zorg inkopen. Zij die het fenomeen kennen, zijn enthousiast: 11% wil er wel oud worden. "Bekend maakt bemind", stelt Naber.

100 euro Voor diensten als klusjes willen senioren hooguit 100 euro per maand uitgeven. Ze willen geen abonnement, maar per keer voor diensten betalen.

Volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur moeten de komende 5 jaar 100.000 seniorenwoningen worden gebouwd of aangepast om in de behoefte te voorzien. Volgens Naber is er vooral behoefte aan diversiteit.