Nieuws Actueel

Shell en Ørsted krijgen ook geen Russisch gas meer

Shell en het Deense Ørsted zijn de volgende bedrijven die geen Russisch gas meer krijgen. Beide bedrijven weigeren hun rekeningen aan Gazprom in roebels te voldoen. Bij Shell gaat het om gas dat aan klanten in Duitsland zou worden geleverd, meldt Gazprom. Dat ging om 1,2 miljard kubieke meter gas per jaar. Voor Ørsted ging het om 1,9 miljard kubieke meter gas per jaar, zo'n 80 procent van alle import in Denemarken.

ANP 31 mei 2022

ANP310522246 1

Shell laat in een reactie weten gas te blijven leveren aan zijn Europese klanten en dat dit gas uit diverse bronnen komt. Het bedrijf was de afname van Russische olie en gas al aan het afbouwen vanwege de oorlog in Oekraïne en gaat daar ook mee door.

Ørsted had maandag al gewaarschuwd voor een einde aan de gasleveringen uit Rusland toen de Nederlandse gashandelaar GasTerra bekendmaakte dat Gazprom de gaskraan dicht zou draaien. De stap van Gazprom komt een dag voordat de Deense bevolking in een referendum stemt over deelname aan het gemeenschappelijke Europese veiligheids- en defensiebeleid. De afgelopen decennia wilde Denemarken daar geen deel van uitmaken, maar de Russische inval in Oekraïne heeft voor een verandering gezorgd.

Eerder sloot Gazprom Finland al af van Russisch gas. Dat gebeurde nadat dat land besloten had toe te willen treden tot de NAVO. Ook Polen en Bulgarije krijgen geen gas meer van Gazprom.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws