Nieuws Actueel

Shell geeft AEX positieve impuls

Van onze redactie 30 juli 2015

Image 5120860

De AEX sloot met een winst van 1,2 procent hoger op 495,17 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 725,96 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er 0,4 tot 0,6 procent bij.

Shell toonde zich het beste jongetje van de klas in de hoofdindex met een winst van krap 5 procent. Het Brits-Nederlandse olie- en gasbedrijf opende de boeken en meldde veel last te hebben van de lage olieprijzen. Shell schrapt 6500 banen en snijdt voor miljarden in zijn investeringen.

MidKap

Uitzendconcern Randstad, dat ook met cijfers kwam, verloor 1,3 procent.

In de MidKap kreeg Imtech opnieuw rake klappen en zakte krap 15 procent. De geplaagde technisch dienstverlener zag deze week al ruim 30 procent aan beurswaarde verdampen. Beleggers waren ook niet tevreden over de resultaten van Aperam. De staalproducent volgde met een min van krap 12 procent.

Ook toeleverancier aan de chipindustrie ASM International (ASMI) en biotechnologiebedrijf Pharming kwamen met cijfers. ASMI (plus 1,7 procent) zag zowel de winst als de omzet in het tweede kwartaal groeien ten opzichte van een jaar eerder. Pharming (plus 2,4 procent) leed in het afgelopen halfjaar fors minder verlies dan een jaar geleden.

Euro

In Brussel vielen de kwartaalcijfers van Delhaize in de smaak. Het Belgische supermarktconcern, dat gaat fuseren met Ahold (plus 2,9 procent), dikte 3,7 procent aan. Anheuser-Busch InBev zakte 3,8 procent, na teleurstellende resultaten van 's werelds grootste bierbrouwer.

In Parijs ging Renault 8 procent onderuit. De Franse automaker zag de winst fors toenemen, maar niet zoveel als concurrent PSA Peugeot Citroën (min 4 procent). Nokia steeg in Helsinki 7,5 procent. De op twee na grootste producent van netwerkapparatuur ter wereld boekte meer winst dan verwacht.

De euro was 1,0919 dollar waard, tegen 1,1029 dollar bij het slot in Europa op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 49,00 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,5 procent tot 53,66 dollar per vat.

ANP