Nieuws Actueel

Shell herbouwt 2 fabrieken in Moerdijk

Van onze redactie 24 februari 2015

Shell investeert honderden miljoenen euro’s, hoewel het bedrijf geen bedragen noemt. De multinational bevestigde de nieuwbouw dinsdagochtend tegenover BN DeStem.

Vertrouwen General-manager Paul Buijsingh van de Moerdijkse vestiging: „We waren nog aan het opruimen. Nu weten we zeker dat we hier nog jaren vooruit kunnen. Dit soort investeringen zijn tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Hier spreekt vertrouwen uit en het garandeert weer een tijd hoogwaardige werkgelegenheid voor de regio.”

Explosies Het voornemen was er al tot reparatie van de fabriek MSPO-2, waar in juni vorig jaar 2 explosies waren. Maar Royal Dutch Shell neemt officieel nu pas het definitieve besluit tot financiering van de herbouw van MSPO-2 aan het Hollands Diep waar in totaal 4 fabrieken staan.

Financiering Dat heeft te maken met het onderzoek naar de oorzaken van de incidenten, het ontwerpen van de verbeterde versies en de financiering. De tweede fabriek die herbouwd wordt is de ‘kraker’, die etheen produceert. Deze MPO kwam in oktober vorig jaar stil te liggen nadat kilometers beschadigd werden na een stoomlekkage. De kraker moet in de herfst van dit jaar weer in gebruik genomen worden. De MSPO-2, die basischemicaliën voor kunststoffen maakt, draait naar verwachting in het voorjaar van 2016.

Toename personeel Bij Shell Moerdijk werken normaal gesproken dagelijks 830 vaste mensen en zo’n 400 contractors. Maar momenteel zijn het er in totaal ongeveer 2.600 mensen omdat al volop is begonnen met de voorbereiding voor de nieuwbouw. Op het complex zijn bij de 2 getroffen fabrieken enorme werkdorpen ingericht om die tijdelijke medewerkers uit tal van Europese landen te faciliteren.