Nieuws Actueel

Shell in het rood, maar niet in nood

Caroline Spilt 29 oktober 2015

Olie- en gasconcern Shell schrijft miljarden dollars af op projecten, waardoor het bedrijf in het afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers is beland. Dat blijkt uit de resultaten die het Brits-Nederlandse bedrijf donderdag bekendmaakte.

Het is het grootste nettoverlies in de afgelopen zestien jaar, schrijft Bloomberg. De winst daalt met zeventig procent.

Maar Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, maakt zich geen zorgen. "Het mooie van Shell is dat het een gecombineerd bedrijf is met upstream – het zoeken van olie – endownstream – raffinage en verkoop van olie – en daar zie je dat ze wel geprofiteerd hebben van die lage olieprijs. Men rijdt toch weer wat meer (...) omdat de benzine goedkoper is", zegt hij tegen BNR Nieuwsradio.

VerliesHet verlies op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, en inclusief bijzondere posten bedroeg 6,1 miljard dollar (5,8 miljard euro). Een jaar eerder werd hier nog een winst behaald van 5,3 miljard dollar. De totale kostenpost voor de bijzondere lasten bedroeg bijna 8 miljard dollar. Het gaat onder meer om voorzieningen en afschrijvingen voor het stoppen van de oliewinning in Alaska en een olieproject in Canada.

Scherpe winstdalingAls de buitengewone lasten niet worden meegerekend, werd een winst behaald van 1,8 miljard dollar, tegen 5,8 miljard dollar vorig jaar. Die scherpe winstdaling is onder meer te wijten aan de aanhoudend lage olieprijzen. Het totale nettoverlies bedroeg 7,4 miljard dollar, wat de grootste min is voor Shell in minstens tien jaar.

Meer focusTopman Ben van Beurden zei in een toelichting dat het stopzetten van de oliewinning in Alaska en het staken van het Canadese Carmon Creek-project moeilijke, maar belangrijke beslissingen zijn geweest. Die kunnen er volgens hem voor zorgen dat Shell een meer gefocust en concurrerend bedrijf wordt.

AlaskaIn september stopte het concern met zijn boorcampagne in de wateren ten noorden van Alaska, omdat de boringen te weinig opleverden en de kosten te hoog zijn. Dinsdag werd gemeld dat Carmon Creek gestaakt wordt. Dat project had tot een productie van 80.000 vaten per dag moeten leiden. Shell had al gewaarschuwd dat deze besluiten tot flinke afboekingen zouden leiden.

Lage olieprijzenShell heeft net als andere grote oliebedrijven veel last van de lage olieprijzen. Afgelopen zomer kondigde Shell daarom aan dat 6500 banen worden geschrapt en dat het mes wordt gezet in de investeringen. Het bedrijf handhaaft wel het kwartaaldividend van 0,47 dollar per aandeel.

Overname BGHet concern werkt verder aan de overname van het Britse gasbedrijf BG. Volgens Shell ligt het overnameproces op koers voor afronding begin volgend jaar.

//