Nieuws Actueel

Shell neemt gasproducent BG over

Van onze redactie 8 april 2015

Shell anp

De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, is de grootste in de olie- en gassector in meer dan 10 jaar. Het gefuseerde bedrijf, dat geleid zal worden door bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell, is in marktwaarde twee keer zo groot als rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de VS.

Snellere groei De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lng-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden. Ten opzichte van 2014 voegt de overname circa 25% toe aan de reserves van Shell, dat zijn posities met name in Australië en Brazilië versterkt ziet. Shell rekent met BG op een productiegroei van 20%. De productie van Shell lag vorig jaar met 3,08 miljoen vaten per dag op het laagste niveau in 17 jaar.

Shell verwacht dat de transactie jaarlijks een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar voor belasting oplevert. De aandeelhouders van BG krijgen in totaal 19% van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen.

Foto: ANP