Nieuws Actueel

Shell stopt met omstreden olieboringen Alaska

Bram de Vrind 28 september 2015

Shell stopt met het speuren naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska. Dat maakte het Nederlands-Britse olie- en gasconcern maandag bekend.

Aanleiding voor het besluit is een proefboring die teleurstellende resultaten heeft opgeleverd. Dat maakt het voor nu en de nabije toekomst niet rendabel om door te gaan, aldus Shell. Het bedrijf wees daarbij ook op de hoge kosten en strenge regels die komen kijken bij olieboringen in het gebied.

OmstredenShell benadrukte dat tijdens de proefboring wel veilig is gewerkt. Het olieconcern ziet Alaska nog altijd als een strategisch belangrijk gebied. De oliewinning in de regio is omstreden. Volgens milieuorganisaties worden grote risico's genomen.

Financiële mededelingenOver de financiële impact deed Shell nog geen concrete mededelingen. Wel kondigde het bedrijf afschrijvingen aan op bezittingen in Alaska. Die staan voor in totaal 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) op de balans. Daarnaast staat voor 1,1 miljard dollar aan toekomstige contracten in de boeken.

DerdekwartaalcijfersMeer wordt duidelijk bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Die is eind oktober.