Nieuws Actueel

Shell terug naar Iran

Lotte Grimberg 3 juni 2015

Shelllogo groot

Olieconcern Shell is van plan terug te keren naar Iran als de westerse sancties tegen het land zijn opgeheven. Dat liet topman Ben van Beurden woensdag weten bij de vergadering van oliekartel OPEC in Wenen.

Grootste olieproductenVolgens Van Beurden staan oliemaatschappijen te trappelen om de Iraanse markt te betreden. "Het is een geweldig land, met fantastische voorraden. Zodra er een legitieme mogelijkheid is zullen we Iran bekijken.'' Iran behoort tot de grootste olieproducenten van het Midden-Oosten, maar vanwege de handelssancties is de export van olie van het land sterk gedaald.

Iran heeft al laten weten met een aantal grote westerse oliemaatschappijen weer zaken te willen doen als de sancties zijn opgeheven, waaronder Shell. Het Brits-Nederlandse concern stopte in 2010 met zijn exploratie- en productieactiviteiten in het land. Later werd ook gestopt met de koop van ruwe olie uit Iran.

SanctiesTopman Bob Dudley van het Britse oliebedrijf BP liet weten eveneens zeer geïnteresseerd te zijn in Iran. Volgens Dudley zal het nog wel enige tijd duren voordat westerse oliemaatschappijen Iran weer zullen betreden na het opheffen van de sancties en is het daarom nog te vroeg om over concrete investeringen na te denken. Ook BP is door Teheran uitgenodigd om zaken te komen doen, net als ExxonMobil, ConocoPhillips, Eni, Total en Statoil.