Nieuws Actueel

Shell-topvrouw: kundig en allesbehalve stijf

Ze heeft in Pernis, Australië en Maleisië gezeten. Marjan van Loon, de nieuwe baas van Shell Nederland, is van de praktijk en techniek.

Sander van Mersbergen | Foto: David van Dam 9 december 2015

Shelltopvrouwmarjanvanloon1065

Marjan van Loon is geboren en getogen in Helmond. Volgens de overlevering is dat een notoir boevennest, dat weet ze, maar de nieuwe Shell-topvrouw is daarom niet minder trots op haar Brabantse geboortestad, zegt ze. Op de opmerking dat er met haar persoon toch nog iets goeds komt uit Helmond, reageert de 49-jarige Van Loon met een wedervraag. "Jij kijkt zeker niet naar 'The Voice'?"

Echt heel gewoon

Daar - in tv-talentenjacht The Voice of Holland- heeft Helmonder Dave Vermeulen het tot de volgende liveshow geschopt, vandaar. Dat ze dit soort dingen weet, is exemplarisch voor Van Loon, zegt Annemiek van Kraay. "Waarschijnlijk kijkt ze dat met haar dochter. Het is geen type dat alleen maar naar documentaires of wetenschappelijke series kijkt. Het is misschien een beetje een lauwe uitspraak, maar ze is echt heel gewoon gebleven."

Shell Nederland

Van Kraay (32) kent Marjan van Loon al haar hele leven. Haar ouders zijn bevriend met Marjan en haar man. Annemiek koestert een diepe bewondering voor de vrouw die maandag werd benoemd tot president-directeur van Shell Nederland. Toen ze in het kader van een leiderschapstraject op Nyenrode Universiteit een carrièrecoach zocht, hoefde ze niet lang na te denken. Ze belde met Marjan. "Het mooie was: binnen een paar seconden zei ze ja. Hoewel ze een drukke baan bij Shell had, daarvoor de halve wereld over reisde, twee kinderen en een man heeft en daarnaast ook nog hobby's heeft en aan sport doet."

Opvolger Dick Benschop

Dat Van Loon al die ballen in de lucht houdt, vindt Van Kraay, die als accountmanager nog aan het begin van haar carrière staat, buitengewoon inspirerend. "Ik heb geen kinderen, maar ik vind het al moeilijk om overal tijd voor te vinden." Als opvolger voor Dick Benschop - ex-politicus, een tikkeltje stijf - is gekozen voor een compleet ander type, zoveel is duidelijk.

De gewone man

Iemand die in Pernis, Australië en Maleisië 26 jaar lang met haar poten in de Shell-klei stond. Van Loon werkt al haar hele leven voor het bedrijf, is een vrouw van de praktijk en de techniek. Iemand die de taal van de gewone man spreekt, bovendien. Ze staat niet boven, maar tussen het personeel. In haar vrije tijd loopt ze hard en is ze een enthousiast saxofoniste - vroeger in Brabant speelde ze in de harmonie.

Afstuderen

Jan Meulman, hoogleraar op de TU Eindhoven, was in mei '89 betrokken bij het afstuderen van de jonge Helmondse. "Ze deed onderzoek naar de zogeheten geschraapte warmtewisselaar, die bijvoorbeeld wordt gebruikt om fruitsappen in te dikken. Ik weet nog dat ze een uitstekende voordracht hield, en dat ze zich een ontzettend creatieve ingenieur toonde. Het exacte cijfer weet ik niet meer, maar het was in ieder geval hoger dan een acht."

Geen spat veranderd

Twee jaar geleden kwam Meulman zijn ex-studente opnieuw tegen, toen ze in Eindhoven een gastles gaf. Ze was geen spat veranderd. "Heel vriendelijk en prettig in de omgang."De nieuwe Shell-topvrouw is iemand die ergens geen gras over laat groeien. "Ze gaat gedecideerd op haar doel af", zegt Meulman. Iemand uit de olie- en gassector die regelmatig een vergaderruimte met haar deelt: "Ze is meer een aanjager dan een observant."

Enthousiasmerend

Liesbeth Vriens, zelfstandig onderneemster in de Eindhovense innovatiebiotoop, voegt daaraan toe dat ze 'enthousiasmerend' is. "Heel kundig, maar dat moet ook. Als je als vrouw wilt doorgroeien, dan moet je meer bewijzen dan de mannen om je heen. Bij Shell valt dat nog wel mee, maar het is in Nederland helaas realiteit."

Vrouw op toppositie

Zo gauw een vrouw op een toppositie komt, zijn daar meteen ook de vragen, die je bij een man zelden hoort. "Hoe moet dat met de kinderen? Valt dat wel te combineren?" Van Loon zelf - wier man ook fulltime werkt voor Shell - staat er tamelijk ontspannen in. Je moet het gewoon proberen, zei ze in 2010 in NRC Handelsblad. Een keuze voor het één is niet meteen een keuze tegen het ander. Klinkt makkelijk. Zie het maar eens voor elkaar te krijgen. Het lukt Marjan, zegt Annemiek, haar leerling in leiderschap.

Nooit in dienst

"Ze heeft mij geleerd dat je gewoon iedere dag afwegingen moet maken. Dat doet ze samen met haar man. Als de ene een topfunctie kreeg, deed de ander een klein stapje terug." Met haar benoeming tot baas van Shell Nederland is een levenlang Shell weer een stapje dichterbij. Het had echter weinig gescheeld of ze was nooit in dienst getreden.

Seksistische opmerking

Bij haar sollicitatiegesprek maakte de man tegenover haar een seksistische opmerking, vertelde ze eerder in NRC. "Toen ben ik weggelopen."

Verder valt het niet mee om de nieuwe baas uit haar evenwicht te krijgen. Van Kraay: "Als ik haar met één woord moet typeren: relaxed. Ik heb haar werkelijk nog nooit gestrest gezien."