Nieuws Actueel

Shoppen in een olietanker

Lotte Grimberg 2 juni 2015

Een olietanker van 450 meter lang, 70 meter breed en 40 meter hoog, die plaats moet bieden aan een museum, concertzaal, hotel, shoppingcentrum en woningen. Het klinkt als een grap, maar dit is een serieus plan van de Utrechtse architect Chris Collaris. "De olietanker is te oud om nog olie te vervoeren, dus het aanspoelen van de tanker aan de kust van Qatar is de ideale oplossing om er nog even van te genieten", aldus de trotse Collaris.

Het project van de architect gaat miljoenen kosten. Maar dat is het volgens hem zeker waard. "Je moet bedenken dat we er op deze manier voor zorgen dat de olietanker nog veel langer meekan. Daarnaast zullen we ook enorm veel geld gaan verdienen met de verschillende bedrijven op de olietanker", zegt Chris Collaris vol overtuiging zonder gespecificeerd bedrag.

Waarom een olietanker en geen afgedankt vliegtuig?"Een olietanker is het perfecte iconische symbool voor de regio waar we dit project gaan opzetten. Het schip vertelt een groot deel van de geschiedenis van Qatar en dat maakt de olietanker zo speciaal. We willen er vooral voor zorgen dat de tanker een object wordt, dat door iedereen in de omgeving omarmd wordt."

Met vloed is het soppen tijdens het shoppen?"Op dit moment zijn we dat aan het onderzoeken met een stel experts. Ze praten met baggeraars uit de regio om meer te weten te komen over de watergetijden en ze zijn verschillende metingen aan het verrichten. Zo lossen ze vragen op als: hoe hoog komt het water met vloed? En hoe houden we het gevaarte netjes op zijn plaats? Ik denk zelf dat het gaat lukken, zo'n tanker in het water, maar ik kan het helaas nog niet met zekerheid zeggen."

Zo'n afzichtelijke tanker op het strand, daar zit niemand op te wachten"Onzin. Heel veel mensen zijn trots op de komst van dit iconische 'gebouw'. Vooral de bewoners van Qatar. Het is nou eenmaal een object met een hele rijke geschiedenis. En afzichtelijk? Dat is een mening. Ik vind de tanker prachtig."

Straks staat de hele kustlijn vol met olietankers?"Nou (...) dat zou best een goed idee zijn. Gewoon bij elk land met een kustlijn een olietanker plaatsen. Maar het enige probleem is dan wel dat deze landen dit zelf ook moeten willen."

Wanneer wordt de knoop doorgehakt?"Het zal nog een even duren voordat we beginnen met het project. Wie weet volgend jaar. We zijn nog op zoek naar de juiste opdrachtgever en we wachten nog op de onderzoeken van de experts. Als dat binnen is, kan het plots heel erg snel gaan. Ik ben er in ieder geval klaar voor."

Foto: Chris Collaris Design