Nieuws Actueel

'Siemens doet bod op Alstom'

Jeroen Jansen 29 april 2014

Siemens staat op het punt een bod te doen op het Franse concern Alstom. Dat heeft de Franse minister van Economie, Arnaud Montebourg, dinsdag gezegd in het parlement, zo berichtten verscheidene media.

"Een bod van Siemens wordt momenteel overhandigd aan het bestuur van Alstom'', zei Montebourg zonder details van de bieding te noemen. Siemens zou met zijn bod de concurrentie aangaan met het Amerikaanse General Electric (GE), dat al eerder zijn interesse in de energietak van het Franse bedrijf bekend had gemaakt. De belangstelling van GE leidde tot ophef binnen de Franse regering, die vreest voor verlies van werkgelegenheid en kennis in Frankrijk.

Maandag sprak de Franse president François Hollande met zowel de topman van GE als met het bestuur van Siemens. Ook bleek toen dat er politiek topoverleg plaatsvond tussen Frankrijk en Duitsland over een krachtenbundeling van Siemens en Alstom, wat de voorkeur van de Franse regering zou genieten boven een overname van Alstom door GE.

Het Duitse concern zou de energietak van Alstom willen overnemen in ruil voor zijn eigen treinendivisie. Alstom produceert onderdelen voor energie- en kerncentrales, maar is ook de fabrikant van onder meer de TGV-treinen. Siemens maakt de snelle Eurostar-treinen.

Overigens meldden ingewijden maandag dat Alstom op zeer korte termijn overnamegesprekken zal beginnen met GE, ondanks het tegenbod van Siemens. Het bedrijf zou nog wel bereid zijn biedingen van andere partijen in overweging te nemen. Het bod van GE waardeert Alstom in zijn geheel op circa 13 miljard dollar, circa 9,4 miljard euro, exclusief schulden. Siemens zou volgens bronnen bereid zijn om dat op zijn minst te evenaren.