Nieuws Actueel

Siemens neemt Dresser-Rand over

Lotte Grimberg 22 september 2014

Het Duitse technologieconcern Siemens neemt de Amerikaanse toeleverancier aan de olie- en gasindustrie Dresser-Rand over. Dat werd maandag bekendgemaakt.

EnergiegebiedDe deal heeft een waarde van 7,6 miljard dollar (circa 5,9 miljard euro). Siemens betaalt 83 dollar per aandeel in contanten voor de onderneming. Siemens had naar verluidt al ruim 3 jaar een oog op het bedrijf en kan met de overname zijn activiteiten op energiegebied versterken.

Een stap voorMet de aankoop is Siemens de Zwitserse pompmaker Sulzer een stap voor. Die concurrent liet onlangs weten fusiegesprekken te voeren met Dresser-Rand, dat onder meer turbines en compressors maakt voor de energiesector. Saillant detail is dat de voormalige topman van Siemens, Peter Löscher, voorzitter is van de raad van toezicht bij Sulzer.

Siemens-bestuursvoorzitter Joe Kaeser had in juli nog laten weten niet op grote overnames uit te zijn. Siemens is bezig met een omvangrijke reorganisatie om de winstgevendheid te verbeteren en kosten te besparen. Daarbij gaan 11.600 banen verloren.

TransactieMaandag werd ook bekend dat technologiebedrijf Bosch Siemens uitkoopt in het samenwerkingsverband Bosch und Siemens Hausgeräte (BSH). Voor het belang van 50 procent van Siemens heeft Bosch 3 miljard euro over. Verder krijgen zowel Siemens als Bosch een extra betaling van 250 miljoen euro van BSH voordat deze transactie wordt afgerond.

Door de verkoop van het belang stopt een samenwerking tussen de twee die meer dan 45 jaar duurde. BSH werd opgericht in 1967 en is de grootste producent van huishoudapparatuur zoals vaatwassers, wasmachines en fornuizen van Europa. In 2013 behaalde BSH een omzet van 10,5 miljard euro.