Nieuws Actueel

Sigarenboer Wim Smit; één van de laatste der Mohikanen

Van onze redactie 20 oktober 2015

Sigarenmagazijn Smit Wim Smit Annina Romita

Smit verkoopt vanuit Sigarenmagazijn Smit al sinds 1967 rookwaren aan de Pathmossingel in Enschede. Hij is actief in een krimpende branche. Steeds hogere accijnzen en het ontmoedigingsbeleid van de overheid eisen hun tol. In Twente legden de laatste jaren bekende zaken als sigarenmagazijn Pothoven in Hengelo, De Oriënt in Wierden en Van Benthem in Oldenzaal het loodje. Veel zaken sloten zich noodgedwongen aan bij ketens als Primera of AKO. Smit niet. Nog niet zo gek lang geleden heeft hij alle tijdschriften en aanverwante zaken er zelfs uitgegooid. „Ik ben ondernemer, geen winkelier. Ik bepaal zelf wel hoe ik mijn winkel inricht. Maar die tijdschriftenjongens bepalen precies hoeveel ruimte je moet inruimen in je schappen. Daar had ik geen zin meer in.”

Het maakte de weg vrij voor zijn grote passie: mooie sigaren en fijne pijptabak. Zijn bruine ogen glinsteren als hij erover praat. Maar wat is nou echt een heel mooie sigaar? Wim Smit fronst. „Dat kan ik zo niet zeggen. Dat is net zoiets als ‘wat is een lekker parfum?’ Dat ligt aan de vrouw, aan haar huid, haar uitstraling. En aan wat haar man lekker vindt. Zo is het met sigaren ook: je moet iets zoeken dat bij je past.”

SpecialiteitSmit heeft daar zijn specialiteit van gemaakt: smaak. Roken moet lekker zijn, je moet er echt van genieten. Niet gedachteloos wegpaffen. „Natuurlijk, ik weet ook wel dat roken slecht is. Het is volkomen terecht dat ze het onder jongeren willen ontmoedigen. Maar een mooie sigaar, of een mooie pijp, dat is anders. Dat is net zoiets als een lekkere whisky. Te veel alcohol is ook slecht voor een mens maar je mag er zo af en toe wel heerlijk van genieten.” Hij pakt de kistjes voorzichtig uit de glazen vitrinekast. Geurend hout met fijne nerven. Goudopdruk in sierlijke letters. Binnenin: dikke sigaren met fraaie bandjes waar je direct verzamelneigingen van krijgt. „Ik heb mooie cubanen, dominicanen. Dit kistje kost 170 euro. Dat is echt niet voor kettingrokers, dat is voor levensgenieters.”

StudentenHet zijn vooral oudere klanten die daarvoor komen, maar het leukst vindt hij studenten: „Studenten gaan naar whisky- en wijnproeverijen, in die leeftijd staan ze heel erg open voor nieuwe ervaringen. Daar hoort een mooie sigaar ook bij. Ik vind het ontzettend leuk om ze daarbij te adviseren, ze te laten proeven. Dan worden het echte liefhebbers.”

Maar hij ziet het al gebeuren. Volgend jaar worden de ‘vieze plaatjes’ op alle rookwaren verplicht. Confronterende foto’s van verschrompelde longen en zwarte tanden. „Op zo’n pakje sigaretten vind ik dat prima. Maar op zo’n mooi kistje sigaren van 170 euro, dat is toch verschrikkelijk? Wat bereik je daar nou mee?” Hij overweegt om er dan maar helemaal mee te stoppen. Voor het geld hoeft hij de winkel niet meer open te houden, hij doet het nu puur voor het werkplezier, om de passie voor mooie tabak. „Maar dat gaat er wel af, met steeds strengere regels.”

Foto: Wim Smit in zijn sigarenmagazijn aan de Pathmossingel in Enschede. (Annina Romita)