Nieuws Actueel

Sigarettenfabrikanten betalen miljardenboete

Lotte Grimberg 2 juni 2015

Esigaret roken groot

Drie sigarettenfabrikanten moeten een schadevergoeding van meer dan vijftien miljard Canadese dollar (bijna elf miljard euro) betalen aan meer dan een miljoen rokers uit Quebec. Het is de hoogste schadevergoeding die ooit is toegewezen in Canada.

RokersDe rokers hadden de multinationals Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges en JTI-MacDonald aangeklaagd omdat de bedrijven niet zouden hebben gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico's van roken. De zaak werd in 1998 al aangespannen, maar kwam pas in 2012 voor de rechter.

Anti-rooklobbyEen Canadese rechter gaf de rokers gelijk en wees 15,5 miljard Canadese dollar schadevergoeding toe. "Het is een mooie dag voor slachtoffers van roken", aldus een woordvoerder van de Canadese anti-rooklobby.

De drie fabrikanten zijn het niet mee eens met de rechter, omdat Canadezen al sinds de jaren vijftig op de hoogte zijn van de gevaren van roken. Aan het juridisch getouwtrek komt na zeventien jaar waarschijnlijk nog steeds geen eind: de bedrijven gaan tegen de uitspraak in beroep.

Roken of kankerDe rokers die de multinationals voor de rechter sleepten, zijn inwoners van Quebec die het niet lukte te stoppen met roken of kanker hebben gekregen.