Nieuws Actueel

Sincerus wil ‘talent in de regio behouden’ en opent vestiging in Enschede

Van onze redactie 1 juni 2015

Computer techniek chip Thinkstock

De keuze voor een SOC in Enschede is niet toevallig, schetst mede-directeur Peter Westerveld van Sincerus. „Ik heb zelf bij het NCSC in Den Haag gewerkt, het Nationaal Cyber Security Center. Een derde van de technische mensen, die daar werken heeft zijn opleiding gehad in Enschede, aan de UT of Saxion. Dat betekent dat voor deze mensen in Twente zelf onvoldoende werk is. Door een SOC in Enschede te vestigen, sluiten we aan bij opleidingen aan UT en Saxion, waardoor talent in de regio behouden blijft.”

PersoneelVolgens Westerveld is het SOC van Sincerus het eerste bedrijf in zijn soort dat zich in Twente vestigt. Vooralsnog telt de nieuwe vestiging vijf medewerkers. „Het streven is om in ongeveer een jaar uit te breiden naar twintig medewerkers, afhankelijk van de groei van het aantal klanten.”

SamenwerkingMet Saxion is al een samenwerkingsverband afgesproken. Saxion heeft een opleiding op het gebied van informatica en informatiebeveiliging, waarvoor Westerveld in de beroepenveldcommissie zit en gastcolleges verzorgt. Sincerus biedt studenten van Saxion stage- en afstudeerplekken. De eerste afstudeerder gaat na de zomer aan de slag bij het bedrijf. Met de UT wordt binnenkort nader contact gezocht.

CyberdreigingenCyberMonitor bewaakt 24 uur per dag de in- en externe cyberdreigingen waar onder andere grote bedrijven mee te maken krijgen. Ook gemeenten, zorginstellingen en het mkb huren steeds vaker externe veiligheidsspecialisten in. „Zij willen hun softwarebescherming, maar kunnen of willen daarin niet in eigen huis investeren in mensen en software, omdat dat behoorlijk kostbaar is”, weet Westerveld. Software is de laatste jaren sterk veranderd, maar volgens Westerveld heeft lang niet elke organisatie daar een adequaat antwoord op. „Uit onderzoek is gebleken dat het gemiddeld 229 dagen duurt voordat een veiligheidslek wordt ontdekt.”

Simpel gezegd komt de service van het SOC van Sincerus neer op het leggen van een extra beveiligingslaag bovenop reguliere anti-virusprogramma’s. De software-analisten in het SOC in Enschede signaleren aanvallen en malware-infecties en controleren (ongeautoriseerde) wijzigingen in de infrastructuur.