Nieuws Actueel

Slagerij De Feijter in Hengelo: Een stapje verder dan biologisch

Van onze redactie 20 augustus 2015

Feijter TT

De familie fokt zelf varkens, en daar begon het allemaal mee. "We hadden een aantal varkentjes op de boerderij rondlopen", vertelt Alexander (24), zoon van Marjan en de slager van de familie. "We kwamen op het idee om het vlees te verkopen. We zijn begonnen met de verkoop van gedroogd vlees op markten om te kijken of er vraag naar was. En dat was er zeker.'' Na deze opgewekte conclusie vestigde de familie zich in het pand aan de Drienerstraat 14.

LamsvleesDe Feijter verkoopt lamsvlees, rundvlees, varkensvlees en biologische kip. Het is allemaal natuurzuiver, antibioticavrij en authentiek geproduceerd.Voor het vlees gebruikt de slager enkelvoudige kruiden, geen mixen. "Zo weten we zeker dat er geen gluten of lactose in de kruiden zitten. Het is gewoon heel jammer als je het vlees verpest met producten die er helemaal niet inzitten", aldus Alexander. De familie kent de producenten van het runder-, lams- en kippenvlees goed, met een reden: "We weten precies of de dieren goed leven en we hebben de zekerheid dat de dieren geen antibiotica krijgen", zegt Marjan. "Zo verkopen we geen gebakken lucht aan onze klanten.''

KeurmerkOndanks de pure en eerlijke aanpak van de slagersfamilie draagt de slagerij geen biologisch keurmerk. "We mogen eigenlijk niet zeggen dat ons vlees biologisch is omdat we het keurmerk dus niet hebben. We hebben besloten dit niet te doen omdat we vrij willen blijven in onze manier van werken. Wij weten zeker dat de dieren goed leven en dat het vlees honderd procent eerlijk en natuurlijk is, de klant moet ons daar dan in vertrouwen. Naar mijn mening gaan we nog een stapje verder dan biologisch, aangezien we precies kunnen vertellen waar het vlees vandaan komt, hoe het heeft geleefd en wat er voor kruiden in zitten. We kopen, zoals weinig slagers dat nog doen, alleen hele dieren aan, geen stukken vlees. Zo is alles traceerbaar. Dat stukje transparantie vinden we erg belangrijk", aldus Marjan.Het lamsvlees komt uit Weerselo, het rundvlees uit Ommen en het varkensvlees uit Itterbeck in Duitsland, waar familie De Feijter woont. Naast het vlees verkopen ze streekproducten uit heel Nederland: brood uit IJsselstein, eieren uit Albergen, bier uit Ootmarsum, soepen uit Leek en kaas uit Lunteren."Veel van deze streekproducten passen goed bij het vlees, daarom verkopen we ze. Daarnaast is het een leuk extraatje in de winkel", zegt Alexander.

SupermarktenHet verschil tussen een stukje vlees van de supermarkt en van De Feijter? "Dat zie, ruik en proef je. Ons vlees in veel opzichten echt veel beter. We merken vaak dat klanten nadat ze ons vlees hebben gekocht geen supermarktvlees meer willen omdat ze dan bijvoorbeeld last krijgen van hun maag, dat zegt toch wel iets over het vlees?"

AlexanderZoon en slager Alexander zit sinds zijn zeventiende in het vak. "Ik vind het mooi dat we hier in de slagerij alles van het begin tot het eind meemaken. We zien hoe de varkens geboren worden, we verzorgen ze en ik prepareer het vlees. Wanneer de dieren een goed leven hebben gehad en het is echt van goede kwaliteit zie ik niet waarom je het dier dan niet zou slachten en eten. Dat is toch juist hartstikke mooi? Zo'n beest heeft een prachtig leven gehad, het slachten is maar een heel klein deel van het leven van een dier, dus dat vind ik dan geen probleem." Alexander de Feijter is twee jaar geleden verkozen tot 'Held van de smaak' 2013. Hij viel op door zijn leeftijd en vanwege de natuurlijke en pure producten die de familie verkoopt.

Foto: Toma Tudor