Nieuws Actueel

Slagerij Nijboer in Enschede tien dagen dicht voor vakantie, een ‘bewuste keus’

Van onze redactie 22 juli 2015

Slagerij Nijboer vakantie Emiel Muijderman

Dat is altijd zo geweest, sinds André Hartgerink de zaak runt. "Een bewuste keus. Ik wil ook tijd voor mijn gezin. Als je alleen maar doorwerkt, mis je zoveel van je opgroeiende kinderen. Dan ben je inderdaad alleen 'de man die op zondag het vlees snijdt'. Maar ook vóór de kinderen er waren nam ik vakantie. Alleen maar werken maakt het leven wel erg saai. Klanten begrijpen dat."

Tien dagen dicht Tot voor twee jaar terug ging hij drie weken dicht. Nu maar tien dagen, tot 2 augustus. "Dat had te maken met het personeel, dat niet capabel genoeg was om alleen de zaak draaiend te houden. Nu heb ik iemand die zich best een tijdje goed kan redden." Hartgerink verkoopt grotendeels eigen vlees. Hij houdt met zijn broer zestig koeien. Vanwege de sluiting wordt nu wat minder geslacht. "Je kunt rund wel een tijdje vacuüm bewaren, maar er zitten maar twee sucadelappen in een koe. Sommige dingen moet je dan maar even afhankelijk van de vraag los inkopen. Geldt ook voor varkensvlees, dat je echt niet langer dan een week vacuüm kan bewaren. We zijn de afgelopen week de koelcel aan het leegverkopen." De toonbanken zijn inderdaad bijna leeg. Maar dat is buiten de vakanties om ook zo, zegt hij. "Vlees is het lekkerst als het vers van de koe komt. We leggen zo min mogelijk kant en klaar in de toonbank. Pas als de klant iets vraagt, wordt het voor ze afgesneden."

Foto: Emiel Muijderman