Nieuws Actueel

Slagingskans voor rijexamen nergens zo hoog als in Almelo

Van onze redactie 2 november 2015

Rijles

Rijschoolhouder Paul Leus van de gelijknamige rijschool in Almelo heeft een simpele verklaring voor het hoge percentage. Het is hier in het oosten gewoon veel makkelijker om af te rijden. „Het is veel rustiger op straat.” Leus heeft veel contacten met rijschoolhouders in de opvallend laag scorende Randstad. Daarom weet hij dat het aantal lessen voor het eerste examen daar gemiddeld 50 is, terwijl dat hier in het oosten tussen de 35 en 40 ligt. Waarom desondanks het slagingspercentage daar veel lager ligt, weet Leus niet.

ExameneisenExameneisen zijn overal hetzelfde en de kwaliteit van instructeurs is volgens Leus zowel hier als daar goed. Leus vindt niet dat uit de cijfers mag worden afgeleid dat het onverantwoord is dat geslaagden uit het oosten meteen in de Randstad de weg op gaan. „Nee, ze redden zich daar ook wel, het gaat hooguit de eerste keer wat minder soepeltjes”, zegt hij.

Leus vindt de cijfers niet verrassend. Ook leerlingen houden er onbewust rekening mee. „Je ziet het bij leerlingen die gaan studeren. Die proberen het rijexamen hier nog te doen omdat ze wel aanvoelen dat de kansen dan groter zijn.”

Foto: Lenneke Lingmont