Nieuws Actueel

Slapeloze nacht voor buren vuurwerkknutselaar Zwolle

Van onze redactie 30 december 2014

"Pal ernaast woont nota bene een gezin met vier kleine kinderen. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren", zegt een echtpaar dat in hetzelfde rijtje huizen woont. Het stel werd in de nacht van maandag op dinsdag net als de andere buren uit bed gebeld door de politie. "We moesten meteen naar buiten. Er werd iets gezegd over chemicaliën en een mogelijke explosie." Na eerst op straat en later bij een buurman in huis te hebben gewacht, besloten de echtelieden naar hun dochter en schoonzoon te gaan. "Daar hebben we tegen een uur of vier nog gebeld, maar we mochten nog steeds niet naar huis. Toen hebben we daar maar op de bank gelegen."

Dinsdagmorgen herinnert weinig meer aan de hectiek van de nacht ervoor. Of het moet het geblakerde zolderraampje zijn van het huis waar de 56-jarige Zwollenaar ernstig gewond raakte door het experimenteren met vuurwerk. De brand die ontstond na de explosie bleef beperkt tot de zolder, maar het ongeval had voor de man grote gevolgen:hij ligt in het ziekenhuis in Groningen.

De brandweer besloot na het blussen de Explosieven Opruimings Dienst in te schakelen vanwege de aanwezigheid van chemicaliën en grondstoffen voor vuurwerk in het huis. Ook werd uit voorzorg het hele rijtje woningen ontruimd, en de straat afgezet. Na urenlang onderzoek werd geconcludeerd dat er geen direct gevaar meer was en konden de omwonenden terug naar hun huizen. Bij de buren overheerst het onbegrip over de actie van de Zwollenaar, die er sinds enkele jaren woont. "Experimenteren met vuurwerk, je snapt het niet. Als het nou jochies van vijftien waren... Maar een volwassen man? Zo'n buurman vertrouw je toch nooit meer?"