Nieuws Actueel

Slavink: Moddervet, te zout en soms zelfs bedorven

Bram de Vrind 24 februari 2015

Slavinken, de oer-Hollandse in spek gewikkelde rolletjes gehakt, zijn vaak moddervet, te zout en soms zelfs bedorven. Dat concludeert de Consumentenbond in een dinsdag verschenen onderzoek.

De onderzoekers namen vijftien merken slavinken onder de loep. Per merk werden vijf monsters geanalyseerd. Ze werden beoordeeld op versheid, vet- en zoutgehalte, dierenwelzijn en het etiket.

Veel bacteriënLiefst een op de drie slavinken bleek op de uiterste houdbaarheidsdatum bedorven. Het gaat om de biologische slavinken van Bio+, Ekoplaza, Dirk en AH Puur & Eerlijk, en de vinken van Aldi. De Oldenburger slavink van Lidl kwam als slechtst uit de bus met een 2,5 als rapportcijfer. "Van veel slavinken is de kwaliteit niet meer goed op de 'te gebruiken tot'-datum, en soms zelfs op de dag van aankoop al niet meer", constateert de consumentenorganisatie. Hoewel er veel bacteriën werden aangetroffen, zaten er nauwelijks ziekmakers in de vleesrolletjes.

Van de chefDe best scorende slavink van Hoogvliet haalde maar een krappe voldoende (5,6), gevolgd door AH Ambacht en 'Slavinken van de chef' van Coop.

VetAlleen de Hollandse Bio-slavinken van Ekoplaza scoren redelijk op vetgehalte, alle andere vinken krijgen hier het testoordeel matig tot slecht. Opvallend is dat de vetste vink, van Plus, zo'n 10 gram meer vet bevat dan op het etiket staat aangegeven. In de Ekoplaza slavink zit juist 10 gram minder dan het etiket vermeldt. Slavinken zijn behalve vet ook vaak erg zout.

Goed doorkokenDe Consumentenbond adviseert om slavinken zo snel mogelijk na aankoop te eten en ze goed door te bakken.

Herzien productLidl zegt het onderzoek serieus te nemen en hoopt binnen een paar weken met een 'herzien product' op de markt te komen. "Kwaliteit is voor ons het allerbelangrijkst, daarom nemen we onze verantwoordelijkheid", aldus een woordvoerster. Het is volgens haar echter niet nodig om de huidige slavinken uit de schappen te halen.